A kormány szerint államcsínyre készültek Nicaraguában

demonstration TOPSHOTS Horizontal ARREST POLITICAL CRISIS ANTI-RIOT POLICE SHIELD DEMONSTRATOR POLICE
Rendszeresek a kormányellenes tüntetések
Vágólapra másolva!
A nicaraguai kormány szerint civil szervezeteknek álcázott, szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló politikai erők állnak az áprilisban kirobbant tüntetések mögött.
Vágólapra másolva!

„Áprilistól júliusig a nicaraguai nép államcsínykísérletnek volt kitéve olyan politikai csoportok részéről, amelyek nem kormányzati szervezeteknek álcázták magukat, szervezett bűnözéssel álltak kapcsolatban, és külföldről pénzelték őket” – áll a külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében.

Rendszeresek a kormányellenes tüntetések Forrás: AFP/Inti Ocon

A tárca összesítése szerint a kormányellenes demonstrációk csaknem egymilliárd dollárjába (260 milliárd forint) kerültek a költségvetésnek. A gazdaságnak okozott kár – amely az állami szektorban elkönyvelt veszteség volt – 205 millió dollárra rúg, 231 millió dolláros kár érte az idegenforgalmat, és közel félmilliárdos kár keletkezett a fuvarozási ágazatban.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a társadalombiztosítási rendszer átalakítására vonatkozó tervek miatt kirobbant tüntetéseket. A tiltakozások az egész országra átterjedtek, jóllehet Daniel Ortega elnök már a demonstrációk kezdetekor visszavonta a reformot. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak, és Ortega távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022. januárig tart.

Daniel Ortega elnöki mandátuma 2022-ig szól Forrás: AFP/Inti Ocon

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezett összesítése szerint a kormányellenes tüntetéshullám április 18-i kirobbanása és szeptember 18. között legalább 322 ember vesztette életét, köztük 22 rendőr, és 2 ezren sebesültek meg. Nicaraguai jogvédő csoportok 512-re tették a kormányerők és a tüntetők összecsapásaiban meghaltak számát, míg a kormány 200-at ismert el.