Angela Merkel miatt nem lehetett lezárni a német határt 2015-ben

Chancellor Merkel visits Hesse POLITICS parties PARLIAMENT GOVERNMENT CDU Gericht Wahlkampf lhe #ltwhe2018 Amtsgericht Rechtstaat
08 October 2018, Hessen, Frankfurt_Main: Chancellor Angela Merkel (CDU) makes a press statement in the district court. Here she had informed herself about the program "Fit für den Rechtsstaat - Fit für Hessen! The initiative is intended to convey the values of the Basic Law to refugees. Photo: Boris Roessler/dpa
Vágólapra másolva!
A német belügyminisztériumból előkerült titkos iratok szerint nem volt jogi akadálya annak, hogy 2015-ben, a migrációs válság kellős közepén lezárják a határokat a migránsok előtt. A határnyitás Angela Merkel színtiszta politikai döntésén alapult.
Vágólapra másolva!

2015 őszén a berlini adminisztráció vezető pozíciójában lévő tagjai különböző terveket dolgoztak ki a határokat biztosítására.

A Welt am Sonntag nevű lap most az egyik ilyenről számol be. A cikket a Ripost szemlézte.

A német szövetségi belügyminisztérium nem hivatalos dokumentuma szerint a szóban forgó papíron az áll,

nincs jogi akadálya annak, hogy megvédjék a határokat a migránsoktól.

A forgatókönyv alapján a határt lezárhatták volna, az Ausztria felől érkező migránsokat pedig visszatoloncolhatták volna a nemzetközi egyezményekben foglaltak szerint a küldő országokba.

Erre azonban nem került sor,

a határok nyitva maradtak, ami egyértelműen politikai döntés volt.

A dokumentum nyilvánosságra kerülése után az ellenzék támadni kezdte Angela Merkelt és a kormányát.

A jobbközép szabaddemokraták (FDP) vezetője, Christian Lindner szerint

„A hiányzó részletek nélkül ugyanis sosem fog kiderülni a teljes igazság, így azt sem lehet majd pontosan tudni, hogy kit vagy kiket terhel a felelősség az országban eluralkodó káosz miatt” – fűzte hozzá a politikus.