Őrizetbe vették a kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet

Vágólapra másolva!
Robert Holzleitner, az ügyben illetékes salzburgi ügyészség szóvivője azt mondta, őrizetbe vették az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet szombatra virradóra.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítottat részletekbe menően kikérdezik, az esetleges vizsgálati fogságáról későbbi időpontban fognak dönteni.

A kémbotrányról a nap folyamán telefonon egyeztetett orosz kollégájával Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. Kneissl a Szergej Lavrovval folytatott beszélgetésében azt mondta, teljes körű együttműködést vár Oroszországtól az ügyben. Mint mondta, az osztrák kormány intézkedései világos tényeken alapszanak.

– mondta.

Kneissl ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügy nem befolyásolja a két ország kapcsolatát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megalapozatlannak nevezte a vádakat, és elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ausztria az üggyel még az orosz fél értesítése előtt a nyilvánosság elé állt.

– idézi az orosz külügyminisztérium közleménye Lavrovot.

Pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának.

Kneissl az ügyről értesülve lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását.

Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

Ausztria, amely nem tagja a NATO-nak, és számos nemzetközi szervezetnek ad otthont, régóta fontos színtere a különböző titkosszolgálatok kémtevékenységeinek, és a hidegháború idején a keleti és a nyugati tömb közötti találkozópontként szintén meghatározó szerepet töltött be.

Márciusban Bécs nem csatlakozott az EU azon tagállamaihoz sem, amelyek a Szkripal-ügyre válaszul orosz diplomatákat utasítottak ki. Kurz és Kneissl akkor azt hangsúlyozta, Ausztria szeretné nyitva hagyni a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.