Lemondott Bukarestben a román uniós elnökség előkészítéséért felelős miniszter

Vágólapra másolva!
A román ellenzéki média kormányzati körökből származó értesülésekre hivatkozva azt közölte, benyújtotta lemondását Romániában Victor Negrescu európai ügyekért felelős, a küszöbön álló román uniós elnökség előkészítésével megbízott tárca nélküli miniszter.
Vágólapra másolva!

A hírt szombat délutánig sem Negrescu, sem a bukaresti kormány nem erősítette meg.

A román média úgy tudja, a pénteki kormányülés után Negrescu külön megbeszélésen vett részt a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért felelős miniszterrel és állítólag ezt követően nyújtotta be lemondását.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a Digi24 hírtelevízióban "kellemetlen meglepetésnek, politikai éretlenségnek" minősítette Negrescu váratlan lemondását, azt állítva róla, hogy nem tud csapatban dolgozni.

Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter azt mondta, nincs tudomása róla, hogy Negrescunak az uniós elnökség előkészítésével kapcsolatos elégedetlenségei lettek volna vagy hogy - a régóta beharangozott kormányátalakításnál - a leváltandó miniszterek listáján szerepelne, így csak személyes okokra tud következtetni.

Románia 2019. január 1-jén veszi át fél évre az Európai Tanács soros elnökségét.

Az Európai Parlamentben várhatóan kedden voksolnak arról a határozattervezetről, amely a jogállamiság megsértésére hivatkozva javasolja Románia elmarasztalását. Várhatóan ugyancsak kedden teszi közzé az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás helyzetéről készült legújabb - az előjelek szerint szintén kritikus hangvételű - jelentését Romániáról az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretében.