Savban oldhatták fel a meggyilkolt újságíró holttestét

Vágólapra másolva!
A kormányközeli Sabah török napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, feltételezhetően savban oldották fel a Törökország szaúd-arábiai konzulátusán októberben meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét, a maradványokat pedig vélhetően a konzul házának csatornalefolyójába dobták.
Vágólapra másolva!

A csatornából vett mintavétel során talált savmaradványok alapján a nyomozók arra következtettek, hogy a maró anyag által részben feloldódott holttestet a gyilkosok ide dobták – folytatja a Sabah.

A Sabah napilap már november 5-én – szintén névtelen forrásokra hivatkozva – megírta:

Szaúd-Arábia a gyilkosság után egy vegyészt és egy toxikológust küldött Isztambulba azzal a feladattal, hogy megszabaduljanak a holttesttől, és hogy eltüntessék a nyomokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Washington Postban (amelynek Hasogdzsi is a munkatársa volt) november 2-án közölt véleménycikkében „a legmagasabb szaúdi köröket” vádolta a gyilkosság megrendelésével.

A törökországi sajtó kormányhoz közeli része és a török hatóságok magukat megnevezni nem kívánó tagjai továbbra is arra gyanakodnak, hogy

az ügyben érintett a sivatagi királyság befolyásos trónörököse, Mohamed bin Szalmán is.

Október végén az isztambuli ügyészség megerősítette Hasogdzsi meggyilkolását és a holttest feldarabolását is.

Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahova azért ment, hogy iratokat intézzen közelgő esküvőjéhez. A szaúdi hatóságok eleinte azt állították, hogy a Szaúd-Arábiával szemben kritikus, egy éve az Egyesült Államokban élő újságíró elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Mintegy két héttel később viszont azzal álltak elő, hogy Hasogdzsi dulakodás közben halt meg a konzulátuson. A török hatóságok szerint azonban előre kitervelt módon meggyilkolták.

Erdogan megosztotta Szaúd-Arábiával, az Egyesült Államokkal és Franciaországgal a gyilkosságról készült hangfelvételeket

Recep Tayyip Erdogan török elnök megerősítette, hogy léteznek hangfelvételek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról és azokat megosztották egyebek mellett a szaúdi, az amerikai és a francia vezetéssel.

- mondta a televízióban is közvetített sajtótájékoztatóján Erdogan. Az elnöki hivatal szerint a felvételeket meghallgatták, de semmilyen írásos dokumentumot nem osztottak meg.

- mondta a török elnök.