Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes

KURZ, Sebastian
Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Mario Kunasek védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a kancellária bécsi épületében 2018. november 9-én, ahol bejelentették, hogy húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától.
Vágólapra másolva!
A Kronen Zeitung című osztrák napilap egy kémbotrányról közölt írást. Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától. Az ügyészség nyomozást indított. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva "kellemetlen meglepetésnek" nevezte az Ausztriában kirobbant kémbotrányt.
Vágólapra másolva!

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától

– számolt be weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap.

– erősítette meg Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter közös sajtótájékoztatón péntek reggel.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Mario Kunasek védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a kancellária bécsi épületében 2018. november 9-én, ahol bejelentették, hogy húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

– mutatott rá Kurz, miközben felszólította az orosz felet, hogy bocsásson rendelkezésre minden információt az ügyben. Az osztrák kancellár ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem fontolgatják orosz diplomaták kiutasítását Ausztriából.

– tette hozzá Mario Kunasek, osztrák védelmi miniszter, aki szerint

a 70 éves salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Mario Kunasek védelmi miniszter sajtótájékoztatója 2018. november 9-én Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Állítólag az ezredes már 2006-ban ki akart szállni, de ezt az oroszok nem hagyták.

Mint kiderült, a kém kéthetente jelentett orosz kapcsolattartójának, „Jurijnak”. Miután az orosz fél tudomására jutott a lebukás veszélye, nemrég azzal bízták meg az ezredest, hogy semmisítse meg a terhelő bizonyítékokat. Ezt viszont az osztrák katonai elhárításnak sikerült megakadályoznia.

Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba. Karin Kneissl osztrák külügyminiszter pedig azonnal lemondta a december elejére tervezett hivatalos moszkvai útját.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy Johannes Aigner moszkvai osztrák nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba azzal kapcsolatban, hogy Bécsben Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsították meg az osztrák hadsereg egy nyugállományú főtisztjét.

Lavrov közölte:

Hangot adott álláspontjának, hogy aggályok felmerülése esetén az érintett feleknek közvetlenül egymáshoz kell fordulniuk.