Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket

migránsok Svédországban
Police organize the line of refugees on the stairway leading up from the trains arriving from Denmark at the Hyllie train station outside Malmo, Sweden, November 19, 2015. 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON +++ SWEDEN OUT +++ / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON
Vágólapra másolva!
Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket – jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön a belbiztonsággal kapcsolatos fenyegetésekkel indokolva döntését.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint

A megfontolások részét képezte ezenfelül a svéd biztonsági szolgálatnak (SAPO) a terrorveszéllyel, valamint az Európai Unió külső határain végzett határellenőrzésekkel kapcsolatos helyzetértékelése, illetve aggálya is.

Svédország a migrációs nyomásra tekintettel 2015 novemberében vezetett be határellenőrzéseket,

és vizsgálja az országba komphajókon és az Öresund hídon érkezők iratait. Abban az évben rekordszámú, 163 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a skandináv államban a végsőkig terhelve a menekültközpontok és a helyi önkormányzatok befogadó képességét. A svéd kormány júniusban kiterjesztette a határellenőrzéseket, aminek keretében a stockholmi, a malmői és göteborgi repülőtereken, illetve a nagyobb kikötőkben kezdték el vizsgálni az utasok útleveleit a megváltozott kockázati tényezőkre tekintettel.

Migránsok Svédországban Forrás: AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

Stockholmban tavaly áprilisban egy üzbég terrorista, Rahmat Akilov öt embert halálra gázolt és 14 embert megsebesített, amikor egy lopott teherautóval több száz méteren át száguldott a belváros egyik sétálóutcáján, majd az egyik üzletbe csapódott.

A svéd kormány emlékeztetett, hogy Ausztria, Németország, Dánia és Norvégia – a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagjai – az utóbbi időben szintén meghosszabbították határellenőrzéseiket.