A román legfelsőbb bíróság elhalasztotta az ítélethirdetést egy magyar iskola ügyében

Sepsiszentgyörgy, Székely Mikó Kollégium
Sepsiszentgyörgy, 2014. november 13. A 155 éves a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete 2014. november 13-án. MTI Fotó: Kátai Edit
Vágólapra másolva!
A román legfelsőbb bíróság ismét elhalasztotta a jogerős ítélet kihirdetését a sepsiszentgyörgyi, magyar tannyelvű Székely Mikó Kollégium restitúciós perében - közölte Stelian Bodeanu, a bíróság szóvivője.
Vágólapra másolva!

A bírói testület ezúttal november 22-re tűzte ki az ítélet kihirdetését. A csütörtöki volt az ítélethirdetés harmadik elnapolása.

A Székelyföld egyik legrangosabb iskolájaként számon tartott tanintézet épületeit az 1948-as kommunista államosítás során a református egyháztól vették el.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete. Forrás: MTI/Kátai Edit

A román állam 2002-ben visszaszolgáltatta az ingatlanokat a református egyháznak.

Később azonban egy feljelentés nyomán a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) büntetőpert indított a visszaszolgáltatási kérelmet elbíráló bizottság tagjai ellen, akiket 2014 novemberében jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek,

az ingatlanokat pedig újra államosították.

Az egyház újabb restitúciós kérését 2016 májusában elutasította a restitúciós bizottság.

Az elutasító határozat megsemmisítéséért indított perben első fokon eljáró brassói táblabíróság nem fogadta el az egyház érveit. A legfelsőbb bíróság a Brassóban 2016 decemberében hozott ítélet ellen benyújtott egyházi fellebbezés ügyében hirdet ítéletet.