Hatalmas siker, a republikánusok szerezték meg a szenátust

Incumbent Wisconsin Governor Scott Walker Holds Re-Election Night Event In Pewaukee GettyImageRank3
PEWAUKEE, WI - NOVEMBER 06: Supporters watch as returns come in for Republican Gov. Scott Walker at an election night party on November 6, 2018 in Pewaukee, Wisconsin. Walker won reelection against Democratic challenger Tony Evers. Darren Hauck/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
November 6-án félidős választásokat tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A felsőházban, azaz a szenátusban tovább nőtt Donald Trump és a republikánusok támogatottsága. A választásokat Trump hatalmas sikernek nevezte, örül az eredménynek. A demokratáké lett a képviselőház.
Vágólapra másolva!

Félidős választást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban, azaz az állampolgárok a szenátus és a képviselőház tagjaira szavazhattak.

Fontos győzelmet aratottak a republikánusok, akik növelték többségüket a szenátusban. Ez azt jelenti, hogy a felsőházban eddig 51 helyet birtokló republikánusok kulcsfontosságúnak ítélt győzelmet arattak Indiana, Texas és Észak-Dakota államokban, így

részben megőrizve eddigi helyeiket, részben pedig újakat szerezve továbbra is többségben lesznek a szenátusban.

A szenátusban 35 helyet választottak újra, a republikánus szenátorok az eddig ismert eredmények szerint megőrizték bársonyszéküket, a visszavonuló republikánusok helyére pedig az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg.

Fontos megemlíteni, hogy

az elmúlt 105 évben eddig csak öt példa volt arra, hogy az elnök pártja bővítse a többségét a szenátusban, ezt sikerült most Donald Trumpnak is.

Mitt Romney republikánus jelölt nyert Forrás: AFP/2018 Getty Images/George Frey

Utah államban a visszavonuló Orrin Hatch szenátor helyére Mitt Romney-nak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének szavaztak bizalmat, Tennessee államban pedig a szintén visszavonuló Bob Corker helyett Marsha Blackburn lett a győztes republikánus. Győzelmével Romney, aki korábban Massachusetts állam kormányzója volt, visszatér az országos politikába.

A jobboldali szenátoroknak kulcsfontosságú helyeken sikerült győzelmet aratniuk. Például Texasban Ted Cruz megőrizte a választók bizalmát, de az alapvetően konzervatív Indianában és Kentuckyban is republikánus szenátorjelöltek mellett döntöttek a választók.

Viszont elhódítottak két szenátori helyet is a demokratáktól.

Észak-Dakotában Kevin Cramer ütötte el az újrázás lehetőségétől Heidi Heitkamp demokratapárti szenátort, Missouriban pedig Claire McCaskill szenátor asszonynak kellett búcsút mondania a washingtoni munkájának. Josh Hawley államügyész személyében Missouri republikánus szenátort küld a szövetségi törvényhozás felsőházába.

Részállás egy amerikai étteremben Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Daisuke Tomita

Donald Trump örül a győzelemnek

A Fox televízió értesülései szerint Donald Trump elnök – aki kedden nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hanem a Fehér Házból követte a fejleményeket – jó hangulatban fogadta az első részeredményeket.

Ezt erősíti meg, hogy Donald Trump Twitterén azt írta, hogy „hatalmas siker a ma este. Köszönöm mindenkinek”.

Az éjszaka folyamán az elnök több emberrel is beszélt telefonon. Trump felhívta Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi vezetőjét, és gratulált neki

a szenátusi többség történelmi növeléséhez.

Trump Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi vezetőjével és Paul Ryannel az alsóház távozó, republikánus párti elnökével is beszélt telefonon, és gratulált Nancy Pelosinak, a demokraták képviselőházi frakcióvezetőjének is.

Megjelentek a Soros-ügynökök

A Soros György-féle migráns- és balliberális lobbi sem maradt tétlen a választások alatt, amely miatt a kisebb jelentőséggel bíró képviselőházban a demokraták szűken, de megszerezték a többséget. Itt az eredmény szoros, hogy biztosat mondani csak akkor lehet, ha az eredmény hivatalossá válik. Azonban érdemes megnézni, hogy ez miképp sikerült, kik azok az új emberek, akiket megválasztottak.

Először lesz képviselő egy szomáliai-amerikai nő, egy palesztinai gyökerű muszlim asszony,

legfiatalabbként bekerült a szövetségi törvényhozásba egy 29 éves képviselőjelölt, és először választottak homoszexualitását nyíltan vállaló politikust kormányzóvá.
Az először megválasztottak mindegyikét a Demokrata Párt jelölte.

A 36 éves Ilhan Omar menekültként érkezett az Egyesült Államokba. Mogadishuban, Szomália fővárosában született, és 1995-ben a polgárháború elől menekülve kapott bevándorlási engedélyt az Egyesült Államokban. Az egyetemi tanulmányait már Amerikában végezte. Minnesota jelöltjeként lett a washingtoni képviselőház tagja.

A ciszjordániai bevándorlók gyermekeként, már Detroitban született Rashid Tlaib lesz az első palesztin-amerikai, muszlim vallású nő a kongresszusban. Detroitban él, a michigani képviselőház tagja volt, egyébként jogász és politológus, a demokratikus szocializmus hívének tartja magát.

Alexandria Ocasio-Cortez személyében megválasztották az Egyesült Államok eddigi legfiatalabb képviselőjét.

Ocasio-Cortez 29 éves, New Yorkban él, és pincérként is dolgozott.

Akkor hívta fel magára a figyelmet szerte Amerikában, amikor az előválasztásokon a Demokrata Párt egyik „nagyágyúját”, a négy ciklusban képviselő Joseph Crowley-t legyőzve lett a demokraták képviselőjelöltje.

Colorado államban Jared Polis személyében az Egyesült Államok első nyíltan homoszexuális kormányzóját választották meg.

Nem lesz viszont Vermont állam kormányzója a transznemű Christine Hallquist, aki öt esztendeig tartó kezelés után alakult férfiból nővé, és az előrejelzések szerint Arizonában nem szavaztak bizalmat Kyrsten Sinema szenátorjelöltnek sem, aki politikai programjában fontosnak tartotta megemlíteni, hogy biszexuális.

Csalás és hamis információk

Emellett kiderült az is, hogy több államban is hamis hírekkel riogatták a szavazókat az alacsony részvételi arányban érdekelt demokraták.

Az alacsonyabb részvételben érdekeltek a közösségi médiában gyakran küldenek körbe kígyózó sorokat mutató és aktuálisnak beállított, valójában archív felvételeket, így akarván elvenni a voksolástól azok kedvét, akik még nem indultak útnak – írja a Magyar Idők.

Donald Trump elnök és Jeff Sessions igazságügy-miniszter előzőleg a választási csalás lehetőségére figyelmeztetett, szigorú büntetéssel fenyegetve az elkövetőket.

Trump szerint csalások révén voksokat vettek el tőle a 2016-os elnökválasztás alkalmával.

Az Instagram 115 felhasználói fiókot távolított el a felületéről, miután az amerikai hatóságok jelezték: a felhasználók gyanús tevékenységet végeznek, és feltehetőleg külföldi szervezethez köthetők.