Szijjártó Péter: Az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása

2018.11.07. 17:39

Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bécsben. Itt Szijjártó Péter beszélt az ENSZ migrációs csomagjáról és a Soros-Sargentini jelentésről is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatót szerdán Bécsben. Itt a miniszter azt mondta, hogy

Az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása, mert ellentétes az európai emberek érdekével.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a migrációs csomag súlyos veszélyt jelent Európa számára, mert legalizálni akarják vele az illegális migrációt, alapvető emberi jognak akarja beállítani azt, ezért a jövő évi ENSZ-közgyűlésben Magyarország nem fogja megszavazni a csomagot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár találkozója Bécsben 2018. november 7-énForrás: MTI/Kkm/Mitko Sztojcsev

Kitért arra is, hogy Magyarország a határvédelmet azt államok kötelességének tekinti, ezért ennek a jogosultságnak egy darabját sem adja fel, mert "azok akarják átvenni, akik szervezik a migrációt".

A Magyarország elleni támadás oka az, hogy az ország az európai fősodorral ellentétes állásponton van a migráció kérdésében - folytatta a miniszter, majd megerősítette, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország, és nem támogatja, hogy az európai kontinens népességének összetételét megváltoztassák, így a kormány a kötelező kvóták rendszerét visszautasítja.A migrációt meg lehet állítani, s mi ezt be is bizonyítottuk Brüsszelnek - szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az osztrák alkancellárt arra kérte, adjon segítséget, hogy a két ország között adott legyen a legális határátjárás lehetősége, lehetőleg minél sűrűbben működő határátkelőkön.

Egyúttal arról biztosította az alkancellárt, hogy Magyarország megvédi az EU és a schengeni övezet külső határát.

A külgazdasági és külügyminiszter megköszönte az osztrák alkancellárnak, hogy Ausztria sem fogja elfogadni a csomagot.

Heinz-Christian Strache elmondta, hogy Magyarország 2015-ben példát mutatott, mert megóvta az Európai Unió és a schengeni külső határokat.

Beszélt arról is, hogy érvénytelennek tekintik a Soros-Sargentini jelentést, mert nem számolták a szavazásnál a tartózkodásokat. Meglátásuk szerint minden leadott szavazatot számolni kellett volna, ezért jogos Magyarország kritikai észrevétele.

Az alkancellár kiemelte, hogy az ENSZ migrációs csomagjának 23 pontjából Ausztria 17-tel tartalmilag nem ért egyet, ezért a csomagot nem fogja megszavazni , mert meg kell óvni Ausztriát a "rossz fejlődéstől".

Hozzátette, hogy a vita más országokban is elkezdődött, egyebek mellett Svájcban, Lengyelországban, Horvátországban, Japánban, Izraelben és Olaszországban. Nem szabad egybemosni az illegális migrációt a legális migrációval - szögezte le.

Heinz-Christian Strache jelezte, hogy novemberben újabb fél évre meghosszabbították az osztrák határ őrizetét, különösen a soros osztrák uniós elnökség miatt. Amíg nincsenek véglegesen biztosítva az EU határai, addig a mi határainkat nekünk kell védeni - közölte álláspontját.

Kifejtette, hogy a burgenlandi (őrvidéki) határon lévő kis földutas határátkelők esetében a törvény sohasem biztosította a gépkocsik számára az áthajtást. Ugyanakkor arra kell törekedni, hogy mindkét fél számára jó megoldás szülessen - mondta az osztrák alkancellár.