Szabadon engedték az istenkáromlás miatt elítélt, majd később felmentett keresztény nőt

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték Ászija Bibit, a Pakisztánban istenkáromlás miatt elítélt, majd később felmentett keresztény nőt szerdán - közölte ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Szaif-ul-Mulúk szerint a védencét szabadlábra helyezték

A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó három biztonsági tisztségviselő is megerősítette, hogy az ötgyermekes anyát kiengedték a multáni börtönből. Tájékoztatásuk szerint Iszlámábádba, a pakisztáni fővárosba vitték repülőn,

ahol a halálos fenyegetések miatt egy titkos helyen biztonsági őrizetben marad.

Bibi szabadlábra helyezését a helyi sajtó is megerősítette. A Geo TV pakisztáni televízió szerint a törvényes formalitásokat követően szabadulhatott. Egyelőre nem tudni, hogy találkozhatott-e családjával, amely szintén rejtőzködni kényszerül ugyancsak biztonsági megfontolások miatt.

Ászija Bibit 2010-ben ítélték kötél általi halálra istenkáromlás miatt.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság múlt hét szerdán felmentette a nőt minden vád alól,

akit azonban saját biztonsága érdekében nem engedtek szabadon, mivel az ítélethirdetést követően iszlamisták napokig tartó tüntetéssorozatot rendeztek.

Az iszlámábádi vezetés ráadásul csak úgy tudta elérni az Ászija Bibi szabadon engedése által kiváltott hatalmas tüntetések befejezését, hogy

megállapodott a demonstrációkat szervező iszlamista párttal a törvényszéki döntés felülvizsgálatában.

Ennek lezárultáig nem hagyhatja el az országot.

Szaif-ul-Mulúk az iszlamista fenyegetések hatására már szombaton elhagyta Pakisztán. Erről repülőgépre szállása előtt értesítette az AFP hírügynökséget.

Bibi családja több országban is menedékkérelemért folyamadott.

Az istenkáromlást halállal bünteti a muszlim többségű Pakisztán törvényei. Gyakoriak a a muszlim hit állítólagos megsértése miatt elkövetett lincselések is.