A migránskaraván mérlegeli, hogy továbbmenjen-e Mexikóból Amerikába

Guatemala, migránsok, Honduras, hondurasi illegális bevándorlók, Mexikó
Escuintla, 2018. október 19. Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi illegális bevándorlók első csoportja átlépi Guatemalából a mexikói határ átlépésére készülnek a guatemalai Escuintlában 2018. október 19-én. MTI/EPA/EFE/Esteban Biba
Vágólapra másolva!
A közép-amerikai migránskaraván egyes vezetői mérlegelik, hogy folytassák-e az utat az Egyesült Államok felé, ezért két nap türelmi időt kértek a karaván tagjaitól - jelentette az EFE spanyol hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A migránskaraván tagjai csütörtökön találkoznak Andrés Manuel López Obrador megválasztott mexikói elnökkel.

- mondta az egyik meg nem nevezett migráns "képviselő" az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint.

Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi illegális bevándorlók Forrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

"Nem fogunk elérni semmit sem, ha megosztottá válunk, kiszolgáltatottak maradunk az emberrablókkal és egyéb veszélyekkel szemben. Harcoljunk együtt" - tette hozzá, miközben arra kérte társait, hogy "használják ki a szerdai és csütörtöki napot arra, hogy átgondolják" lehetséges döntésüket.

Egy másik "képviselő" felhívta a figyelmet arra, hogy "egy rossz döntés véget vethet emberi életeknek", és emlékeztetett arra, hogy a döntést magukért és családjukért fogják meghozni, ezért annak jól átgondoltnak kell lennie.

- tette hozzá.

A gyűlés előtt különböző szervezetek képviselői és jogvédők figyelmeztették a migránsokat a veszélyre, amelyet az út rejt magában Mexikó északi része felé, különösen Tamaulipas államban.

Emlékeztették őket arra, hogy

Donald Trump amerikai elnök a biztonsági erők több ezer tagját vezényelte az amerikai-mexikói határhoz.

Az Egyesült Államok határához jelenleg több migránskaraván is közelít, elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó emberek.

Az első, amely 2-4 ezer főt számlál, október 13-án indult el az észak-hondurasi San Pedro Sulából, és jelenleg Mexikóvárosban pihen, várva, hogy csatlakozzon hozzá a többi karaván, amelyek jelenleg Veracruz, Oaxaca és Puebla mexikói államok területén vándorolnak.

Az amerikai elnök többször is kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államok területére.

Az amerikai haderő ezért több mint 5000 katonát küld az ország déli határára a már odavezényelt több mint 2000 nemzeti gárdista mellé.