A bevándorláspárti Frans Timmermans szívesen lenne Juncker utódja

parliament Horizontal
European Commission vice-President Frans Timmermans addresses a planery session at the European Parliament on the situation in Hungary, in Brussels on Avril 26, 2017. The EU parliament heard Orban on rights record and a series of controversial decisions that has sparked concerns about possible European Union punishments against his country. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Frans Timmermans lett az Európai Szocialisták Pártjának (PES) úgynevezett csúcsjelöltje, miután egyedüli riválisa, Maros Sefcovic visszalépett. Ha lenne fikarcnyi esélye is a baloldalnak az európai parlamenti választásokon, akkor elméletileg a Soros György bizalmasának számító, bevándorláspárti, magyar- és lengyelellenes kijelentéseiről elhíresült holland biztos lenne a Európai Bizottság (EB) következő elnöke.
Vágólapra másolva!

A baloldali, bevándorláspárti és progresszív (bármit is jelentsen ez) erőket összefogó pártcsalád listavezetőjének személyéről a PES december 7-8-i kongresszusán döntöttek volna, a szlovák származású Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke azonban hétfőn bejelentette visszalépését és támogatásáról biztosította kollégáját, Frans Timmermanst.

Frans Timmermans Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az 57 éves holland származású Timmermans 2014 óta az EB első alelnöke, továbbá a bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos is.

Magyarán

az Európai Bizottságon belül az „isiászban szenvedő" Jean-Claude Juncker után ő a második legfontosabb személy.

A Soros-Sargentini jelentést összeállító, szintén holland származású Judith Sargentinihez hasonlóan ő sem rendelkezik hagyományos értelemben vett jogi diplomával, az önéletrajza alapján alapképzésen francia irodalomból diplomázott a nijmegeni Radboud Tudományegyetemen.

Ennek ellenére mégis lehet bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos, ahol elsősorban jogi kérdésekkel kell(enne) foglalkozzon.

Timmermans 2012 és 2015 között Hollandia külügyminisztere volt.

2007 és 2010 között pedig államtitkári tisztséget töltött be a hágai külügyminisztériumban. Kétszer is tagja volt hazája képviselőházának, először az 1998-2007 közötti időszakban, majd pedig 2010-2012 között.

Az utóbbi három évben Timmermans arról vált hírhedtté, hogy

Az Európai Bizottság második embere titokban találkozott Soros Györggyel

A Fidesz számára kétharmados győzelmet, a külföldi adófizetők pénzén kitartott ellenzéknek pedig hatalmas bukást hozó áprilisi országgyűlési választás után Soros villámgyorsan Brüsszelbe utazott, ahol találkozott Frans Timmermansszal is.

Soros György Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Az Európai Bizottság szóvivője, Margarítisz Szkínász a találkozó előtt arról beszélt akkor, hogy

A szóvivő azzal is eldicsekedett, Soros és Timmermans nagyon régóta ismerik egymást, és már 20 éve rendszeresen folytatnak egyeztetéseket az Európai Uniót érintő témák széles köréről.

Vagyis

az Európai Bizottság vezetői hivatalos tárgyalásokat folytatnak egy minden legitimáció nélküli, soha sehova meg nem választott tőzsdespekulánssal.

Arról, hogy pontosan miről is beszéltek, a fenti hangzatos címszavakat leszámítva nem lehet tudni, mivel utólag nem adtak ki róla közleményt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor a következőket nyilatkozta a tárgyalásról:

A magyar diplomácia vezetője kiemelte, hogy „a spekuláns nem akarja elfogadni a magyar választás eredményét. Soros Brüsszelben az Európai Bizottság alelnökével, Frans Timmermansszal tárgyal, mindketten szélsőségesen bevándorláspártiak, és a magyar kormány, a magyar migrációs politika eltökélt ellenségei is" - fűzte hozzá.

Timmermans korábban azt hazudta, hogy a magyar kormány antiszemita

2017 májusában az Európai Bizottság második embere interjút adott a Die Zeit című liberális német lapnak, amelyben hamisan antiszemitizmussal vádolta meg Magyarország miniszterelnökét és hazánk kormányát.

Timmermans azért hazudta antiszemitának a budapesti adminisztráció valamennyi tagját, mert

Magyarország kormányának vitája van a bevándorlás kérdésében Soros Györggyel.

Szijjártó Péter a vádakra úgy reagált, hogy véleménye alapján

Álláspontja szerint az Európai Unió egységét nem azoktól az országoktól kell félteni, amelyek már nagyon sokat tettek Európa megvédéséért, mert „az EU egységét olyan politikusok veszélyeztetik, mint Timmermans", ahogy a brexitért is „azok a brüsszeli politikusok a hibásak, mint például az Európai Bizottság első alelnöke, akik miatt az Európai Unió versenyképessége minden kétséget kizáróan romlott az elmúlt időszakban", és akik mindeddig nem tudtak választ adni a kihívásokra.

A külügyminiszter szavai szerint

holott az illegális bevándorlás támogatói veszélybe sodorják Európát, és benne veszélybe sodorják Magyarországot, amit semmilyen nyomásra nem enged meg a kormány.

Frans Timmermans Lengyelországot is folyamatosan kritizálja a jogállamiság helyzete és a varsói kormány migrációt ellenző álláspontja miatt.

Újabban a román kormány iránt is elfogult kritikát fogalmazott meg.

Magyarországon komoly politikus már nem is tárgyal vele, erre csupán a Momentum nevű kamupárt elnöke, Fekete-Győr András volt hajlandó 2017 decemberében.