Csak a határnál lehet megállítani az Amerika felé tartó karavánt

2018.11.05. 10:21

Óriási problémát jelent az Egyesült Államok számára az ország felé tartó migránskaraván. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint elvi kérdésről van szó, a demokraták között is van olyan, aki megfékezné az illegális bevándorlást.

Alkotmányos keretek között működve Donald Trump amerikai elnök csak az Egyesült Államok határánál tartóztathatja fel a Közép-Amerikából érkező migránskaravánokat. Ezt Magyarics Tamás Amerika-szakértő mondta az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Miután Donald Trump korlátozta a Hondurasba, El Salvadorba és Guatemalába jutatott állami támogatásokat, a Közép-Amerikai régióból több ezren indultak az Egyesült Államok felé – fűzte hozzá.
A szakértő szerint a most érkező pár ezer ember nem változtatja meg az amerikai társadalom összetételét, érkezésük inkább elvi kérdéseket vett fel. Donald Trump ugyanis a programjában egyértelműsítette, hogy meg akarja szüntetni az illegális bevándorlást, az országban illegálisan tartózkodókat pedig ki fogja toloncolni.

Donald TrumpForrás: AFP//Timothy A. Clary

Az elnöknek korlátozott lehetőségei vannak az illegális migráció megállítására, például súlyosabban büntetheti az illegális bevándorlókat dolgoztatókat, megerősítheti a határrendészetet, akár a katonaság bevonásával, illetve szigoríthatja a vízumkiadást – sorolta Magyarics Tamás.

Épül a 35 km-es drótkerítés az amerikai-mexikói határonForrás: AFP/Public Domain/Alexandra Minor

A szakértő úgy értékelte, hogy az illegális bevándorlás elutasítása inkább a republikánusokra jellemző, míg a demokraták még mindig a népek olvasztótengelyeként tekintenek az Egyesült Államokra. A jelenlegi választási ciklusban olyan demokrata képviselőjelölt is van, aki megszüntetné az amerikai bevándorlási és vámellenőrzési szervezetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK