Orbán Viktor: Kína is felfigyelt a közép-európai gazdasági növekedésre

trade politics Horizontal Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks at the opening ceremony of the first China International Import Expo (CIIE) in Shanghai on November 5, 2018. - President Xi Jinping vowed on November 5 to open access to China's econom
Orbán Viktor Sanghajban
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, Magyarország kormányfője a hétvégén Sanghajba utazott, hogy részt vegyen az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE). A miniszterelnök hétfőn beszédet mondott, amiben kiemelte, hogy Kína is felfigyelt a közép-európai gazdasági növekedésre.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor vasárnap megérkezett Sanghajba. A miniszterelnök nemcsak az expón vesz részt, hétfőn a tervek szerint kétoldalú

megbeszélést is folytat a kínai elnökkel.

Kedden Orbán Viktor nyitja meg a magyar országpavilont, majd a legnagyobb kínai vállalatok vezetőivel tárgyal.

Közép-Európa sikeréről

– mondta Orbán Viktor kormányfő hétfőn Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE).

A házigazda Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint több más állam- és kormányfő részvételével tartott megnyitón a miniszterelnök kifejtette, hogy felmerül a kérdés, Magyarország hogyan került fel a sanghaji expóra meghívott óriások listájára.

Szavai szerint

a válasz Közép-Európa.

Orbán Viktor szerint ennek egyszerű oka van, mégpedig az, hogy Magyarország nem csak magát képviseli: amikor

Orbán Viktor Sanghajban Forrás: AFP/Aly Song

Orbán Viktor beszédében jelezte, a növekedési ráta Közép-Európában kétszer magasabb, mint az európai átlag, és széles körű egyetértés van arról, hogy a régió a jövőben is az európai növekedés forrása lesz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közép-európai országok egybehangzó gazdaság- és társadalompolitikája biztosította, hogy

ezek az államok képesek voltak saját nemzeti, politikai, kulturális identitásukat megőrizni még a jelentős illegális migrációs nyomás alatt is.

Találkozó Budapesten

A miniszterelnök kiemelte, hogy Kína is felfigyelt Közép-Európa fejlődésére, amikor létrehozta a 16+1-es csoportot, azaz Kína és 16 kelet-közép-európai ország együttműködési formációját. Magyarország elkötelezett e platform erősítésében – jelentette ki, emlékeztetve, hogy a közeljövőben Budapesten lesz a tömörülés jegybanki vezetőinek találkozója.

Kiváló példák

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország mindig is támogatta a lehető legszabadabb és legegyenlőbb világkereskedelmi hálózatot, és mindig támogatója volt az eurázsiai együttműködésnek. Ezért is érdekelt a kínai Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezés sikerében – hangsúlyozta. A kormányfő elmondta, nagyra értékeli a kínai vállalatok magyarországi jelenlétét. Többet is megemlített közülük, például a Bank of Chinát – amely Budapesten hozta létre regionális központját –, továbbá a Huaweit és a Wanhuát. Ezek a kínai vállalatok is hozzájárultak ahhoz – folytatta –, hogy Magyarországon tulajdonképpen

sikerült elérni a teljes foglalkoztatottságot,

és jelentős szerepet játszanak abban, hogy a magyar gazdaságnak hosszú távon is 4 százalék feletti legyen a bővülése.

Magas export

Magyarország büszke arra is, hogy a Kínába irányuló export a régió országai közül nála a legmagasabb: a magyar műszaki, gyógyszer- és élelmiszeripari termékek egyre nagyobb számban vannak jelen a kínai piacon – tette hozzá, majd rámutatott: a tavalyi, minden idők legjobb exportadatai után az idén eddig további 18 százalékos növekedés volt megfigyelhető a két ország közötti kereskedelemben. A miniszterelnök megjegyezte: kedden több üzleti megállapodást is köt a magyar és a kínai fél Sanghajban, például a tejipar, az innovatív energia és a vízmenedzsment területén.

130 ország 2800 cége

A megnyitó után Orbán Viktor a kínai államfővel és a többi részt vevő ország delegációvezetőjével együtt megtekintette az expó kiemelt pavilonjait.

A sanghaji expóra látogató magyar kormányzati delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter is.

Az expót több mint 130 ország és térség, köztük Magyarország részvételével rendezik meg, a november 10-éig tartó eseményen mintegy 2800 cég állít ki. A külföldi díszvendégek Magyarország mellett: Brazília, Kanada, Egyiptom, Németország, Indonézia, Mexikó, Pakisztán, Oroszország, Dél-Afrika, Vietnam és Nagy-Britannia.