A vajdasági magyarok szempontjából kiváló a kisebbségi választás eredménye

Potápi Árpád János
Budapest, 2018. február 23. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Hétvégi magyar iskolák találkozója címmel megrendezett egész napos konferencián a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2018. február 23-án. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által első alkalommal a fővárosban megrendezett hétvégi magyar iskolák találkozójára csaknem száz résztvevő érkezett a világ minden tájáról. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Kiváló eredmény született a magyarság szempontjából a hétvégi kisebbségi nemzeti tanácsi választáson Szerbiában – értékelte a nemzetpolitikai államtitkár.
Vágólapra másolva!

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén elmondta: harmadszor tartottak ilyen választásokat Szerbiában, ahol 22 nemzeti tanács működik, közülük 18-at közvetlenül választanak meg, közte a Magyar Nemzeti Tanácsot (MNT).

Potápi Árpád János Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár szerint már a voksolást megelőző regisztráció során fel lehetett mérni a valódi helyzetet, azt, hogy ki mire számíthat.

– idézte fel Potápi Árpád János, aki szerint már ebből lehetett következtetni az eredményre.

Az MNT az elmúlt években rendkívül sikeres munkát végzett; az elmúlt négy évben Vajdaság-szerte nagyon jól látták az emberek, hogy

a magyar kormánnyal szorosan összefogva, együtt dolgozva az ottani közösségek, civil szervezetek milyen eredményeket tudtak elérni

– összegzett.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: száz településen 338 kampányrendezvényt tartottak, nincs olyan közösség a Vajdaságban, ahová ne látogattak volna el.

Rámutatott: némileg alacsonyabb volt a részvétel, mint négy éve, de

Hangsúlyozta: a Magyar Összefogás 2014-es programjában megfogalmazott elképzeléseket megvalósították. Kitért többek között a kulturális, oktatási fejlesztésekre, korszerűsítésekre, és kiemelte az ingyenes tanszercsomagokat, az osztálykirándulások szervezését, az ösztöndíjasok támogatását.

Kiemelte a magyar médiaház elkészültét, a tudósítói hálózat kiépülését is.

Amikor magyar érdekeket kellett képviselni, a legkisebb faluban is ott voltak

– mondta az elnök.

A vajdasági MNT-ben a következő négy évben is a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista képviselői lesznek többségben a kisebbségi nemzeti önkormányzati választások nem hivatalos eredménye alapján.

A következő négy esztendőben várhatóan 30 helyet tudhat magáénak a szervezet.

Az első, közvetlen módon választott Magyar Nemzeti Tanácsban 2010-ben a Magyar Összefogásnak 28 képviselője volt, négy évvel később pedig a 35-ből 31 helyet tudott megszerezni.

A Magyar Mozgalom nevű civil szervezet 2015-ben jött létre, így a korábbi választásokon még nem vett részt, most pedig várhatóan öt helyet szerzett.

Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve.

A délvidéki magyarság ezen a testületen keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.