Az Egyesült Államok életbe léptette a megújított szankciókat Irán ellen

summit diplomacy Horizontal US Secretary of State Mike Pompeo looks on as US President Donald Trump addresses a press conference on the second day of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) summit in Brussels on July 12, 2018.  / AFP PHOTO / Brendan
Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok életbe léptette a megújított szankciókat Irán ellen - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte:

Mike Pompeo Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Steve Mnuchin pénzügyminiszter a nap folyamán közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta: az amerikai döntés célja világossá tenni Irán számára, hogy mindaddig növekvő pénzügyi elszigetelődéssel és stagnáló gazdasággal kell szembenéznie, ameddig "alapvetően nem változtat destabilizáló magatartásán".

Közleményében a pénzügyi tárca nyilvánosságra hozta a szankciók által érintett iráni gazdasági szektorok és vállalatok listáját is.

A büntető intézkedések több mint 50 iráni bankot és leányvállalatait, a hajózási és hajóépítési iparban több mint 200 személyt és hajót érintenek,

továbbá célba veszik az Iran Air légitársaságot és több mint 65 gépét.

Mike Pompeo külügyminiszter kifejtette: az amerikai kormányzat azt reméli, hogy "lehetséges új egyezményt kötni Iránnal".

Azt hangoztatta ugyanakkor, hogy

A miniszter közölte, hogy nyolc ország átmeneti időre mentesül az amerikai szankciók alól, mert ugyan fenntart még gazdasági kapcsolatokat Iránnal, így vásárol tőle nyersolajat is, de bizonyítottan megkezdte e kapcsolatrendszer lezárását.

Az átmeneti kedvezményt élvező nyolc ország:

Olaszország, Görögország, Törökország, India, Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea.

Hétfőn reggel a Fox televíziónak adott interjújában John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó arról beszélt, hogy Irán további amerikai szankciókra számíthat.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy

A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett az Irán ellen életbe léptetett büntetőintézkedések fokozatos feloldásába.

Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött, és a büntetőintézkedések jelentős része hétfőn lépett hatályba.