Villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost Tennessee-ben

Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint csütörtökön este, az Egyesült Államok egyik déli tagállamában villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost.
Vágólapra másolva!

A 63 éves elítélt, Edmund Zagorski ügyvédjei útján maga kérte, hogy méreginjekció helyett villamosszékbe ültessék.

Zagorskit 1984-ben ítélték halálra, mert két embert lelőtt, majd elvágta a nyakukat is egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményben. Harmincnégy évet töltött a siralomházban, és az idén októberben kellett volna kivégezni méreginjekcióval. Az utolsó pillanatban azonban kérelmezte, hogy villamosszékben hajtsák végre az ítéletet.

– írták ügyvédjei a kérvényben, akik szerint az áramütéstől az elítélt elviselhetetlen fájdalmat érez, de csak 15-30 másodpercig.

Tennessee állam hatóságai lehetővé teszik, hogy azok az elítéltek, akikre még 1999 előtt szabtak ki halálbüntetést, választhassanak a kivégzés két módja között. Bill Haslam, Tennessee kormányzója beleegyezett Zagorski kérésébe, és októberben felhatalmazta a börtönparancsnokságot, hogy készítse elő a villamosszéket, amelyet 2007-ben alkalmaztak utoljára.

Tennessee egyike annak a kilenc amerikai tagállamnak, ahol változatlanul hajtanak végre kivégzést villamosszékkel. 2000 óta azonban az egész országban végrehajtott mintegy 900 kivégzés közül csak 14 alkalommal vették igénybe ezt a módszert.

Egy, még 2015-ben készült felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka úgy ítélte meg, hogy ez a kivégzési módszer „kegyetlen és szokatlan”. Az Egyesült Államokban a halálbüntetéseket leggyakrabban méreginjekcióval hajtják végre.