Az Egyesült Államok bejelentette az újabb szankciókat Irán ellen

Vágólapra másolva!
Újabb szankciókat jelentett be Donald Trump Irán ellen. Az amerikai elnök magáról készült fotóval, a Twitter közösségi portálon közölte a büntetőintézkedések korábban már beharangozott megújítását.
Vágólapra másolva!

- ez a felirat olvasható az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében, utalva arra, hogy a 2015-ben az Iránnal megkötött többhatalmi atomalku aláírása után feloldott büntetőintézkedéseket Washington hétfőtől ismét bevezeti.

Mike Pompeo külügyminiszter és Steve Mnuchin, a pénzügyi tárca irányítója újságíróknak tartott telefonos konferencián erősítette meg a szankciók bevezetésének részleteit.
A két tárcavezető közölte:

a szankciók az iráni pénzügyi és energetikai szektort, valamint hajózást és hajógyártást érintik,

továbbá büntetik azokat az országokat, amelyek továbbra is Irántól vásárolnak nyersolajat, és azokat a vállalatokat, amelyek a szankciós listán szereplő perzsa cégekkel folytatnak üzleti tevékenységet.

Nyolc országot az Egyesült Államok felment a büntető intézkedések hatálya alól,

ám egyik miniszter sem nevezte meg a kedvezményezett államokat. Mike Pompeo ugyanakkor hangsúlyozta: ez az engedmény csak átmeneti időre szól és azoknak az országoknak, amelyek már bizonyítottan jelentős mértékben csökkentették iráni olajimportjukat és visszafogták együttműködésüket a gazdasági élet más területein is az iráni vállalatokkal.

A külügyminiszter közölte, hogy az átmenetileg kedvezményezett országok listáját hétfőn hozzák nyilvánosságra. A The Hill című lap értesülései szerint valószínűleg szó van Indiáról, Dél-Koreáról, Japánról és Olaszországról.Pompeo és Mnuchin hangsúlyozta: a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg

Irán fel nem hagy a terrorizmus támogatásával, a katonai szerepvállalással Szíriában, és teljesen le nem állítja nukleáris és ballisztikusrakéta-programját.