Donald Trump: A migránskaraván tagjai nem menedékkérők és nem léphetnek be az Egyesült Államokba

Vágólapra másolva!
A Közép-Amerika felől érkező migránskaraván tagjai nem menedékkérők és nem léphetnek be az Egyesült Államokba – közölte Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban, ahol bejelentette azt is, hogy a jövő héten elnöki rendeletet ad ki a migráció megfékezésére.
Vágólapra másolva!

Az elnök kifejtette:

a legjobb, ha a migránskaraván tagjai visszafordulnak, mert – ahogyan fogalmazott – „csak vesztegetik az idejüket”, az országba nem léphetnek be.

Donald Trump válságnak nevezte az Egyesült Államok déli határain kialakuló helyzetet és megismételte, hogy kormányzata Mexikó területén sátortáborokat állít fel, ahol a migránsok várakozhatnak ügyük elbírálásáig. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlásról és állampolgárságról szóló törvény menedékkérőkre vonatkozó záradéka értelmében

mindenkinek, aki menedékkérelmet nyújt be az Egyesült Államokban, igazolnia kell,

hogy hazájában üldöztetést szenved, vagy üldöztetéstől kell tartania.

– emelte ki.

Trump „nem legitim” menedékkérőknek nevezte a migránskaravánban menetelőket, mert elsöprő többségük úgy döntött, hogy nem fogadja el a Mexikó által felajánlott menedékstátuszt. Utalt arra is, hogy

a karavánokat érzékelhetően profi módon szervezték meg, és valószínűleg tetemes összeggel támogatják őket.

Arra azonban nem tért ki, hogy szerinte kik állhatnak a háttérben.

Figyelmeztette azokat, akik köveket hajigáltak a mexikói rendőrökre, hogy amennyiben ezt teszik az amerikai határőrökkel és katonákkal is, cselekedeteik nem maradnak válasz nélkül. A köveket „tűzfegyvereknek” minősítik, és ennek megfelelő választ adnak – fogalmazott.

Hangsúlyozta: ha most ezeket a karavánokat beengedik az országba, akkor még nagyobb és még több karaván vág neki az amerikai határoknak.

– mondta az elnök. Hozzátette: ha ezt megengednék, akkor különösen tisztességtelenül járnának el azokkal a törvényt tisztelő bevándorlókkal szemben, akik úgy élnek az Egyesült Államokban, hogy a törvényeket betartva kivárták a sorukat.

Donald Trump bejelentette: a jövő héten „átfogó” elnöki rendeletet ad ki a migrációról.