A magyar családpolitikát követnék az olaszok

család tv Rajzfilmsorozatok, amiket a gyerek mellett, a szülő is élvez
Vágólapra másolva!
Az olasz kormány is ráeszmélt, hogy a demográfiai problémákat a családok támogatásával lehet megoldani és nem az észak-afrikai migránsok integrálásával – írja a 888.hu a La Stampa című olasz lapra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Magyar mintát követve támogatná az olasz kormány a harmadik gyereküket váró családokat és földdel jutalmazná őket. Az erről szóló javaslatot az olasz kormány már benyújtotta a parlamentnek, indoklásuk szerint,

ezzel nem csak a családokat támogatnák, de a vidéket is felvirágoztatnák.

A költségvetés legalább 20 millió euróra terjedne ki, amiből a szülők egy közeli lakás megvásárlásához legfeljebb 200 ezer eurót, azaz 65 millió forint kamatmentes kölcsönt vehetnének fel. A kezdeményezés azokra a családokra vonatkozik, akiknek a harmadik gyermeke 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben és azután születne. A tervek szerint a program húsz évig élne.

Magyarországon a családi otthonteremtési kedvezmény hasonlóan működik, mint az olasz elképzelés. A kétgyermekes családokra a kormány nemrégiben terjesztette ki a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelték.

A visszaélések elkerülése érdekében néhány korlátozást is bevezettek az olaszok:

  • A kölcsönt csak olasz állampolgárok vehetik igénybe vagy olyan bevándorlók, aki legalább 10 éve Olaszországban élnek.
  • A három vagy annál több gyerekesek nem vehetnék igénybe a támogatást, mivel a kezdeményezés célja a népességnövelés.

A kezdeményezés ötletgazdája Gian Marco Centinaio, mezőgazdasági miniszter, a támogatók között pedig a Matteo Salvini vezette jobboldali liga tagjai szerepelnek: Erika Stefani regionális ügyekért felelős miniszter és Lorenzo Fontana családügyi miniszter is.

Forrás: Shutterstock

Az olasz kormány ezzel egy olyan döntést hozott, ami homlokegyenest ellentétes az Európai Unió elképzeléseivel. A brüsszeli elit által hangoztatott nézőpont szerint ugyanis a demográfiai helyzetet úgy lehet megmenteni (és egyúttal a nyugdíjrendszert is összetartani), hogy intézményesítik a tömeges migrációt. Ennek köszönhetően Németországban és Svédországban már csak a migráció révén növekszik a népességszám.