Az összeszereléskor sérült meg a Szojuz hordozórakéta szenzora

Szojuz-baleset
Bajkonur, 2018. október 11. Fellövik a MSz-10-es orosz űrhajót fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajósokkal a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2018. október 11-én. Orosz hírügynökségek szerint a felbocsátást követően baleset történt az űrhajó egyik hajtóművével. Hague és Ovcsinyin életben van, kényszerelállást fognak végrehajtani. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)
Vágólapra másolva!
A végső összeszereléskor, a bajkonuri kilövőállásnál sérült meg az a szenzor, amely három héttel ezelőtt a Szojuz FG hordozórakéta balesetét és az űrhajósok kényszerleszállását kiváltotta - jelentette ki Oleg Szkorobogatov, a baleset okait vizsgáló bizottság vezetője, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) igazgatóhelyettese Koroljovban.
Vágólapra másolva!

Egy nappal korábban Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatója szerdán Moszkvában már elmondta, hogy

Fellövik a MSz-10-es orosz űrhajót fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajósokkal a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2018. október 11-én. Forrás: MTI/EPA/Bill Ingalls

Szkorobogatov most tudatta, hogy a kontaktusszenzor konzoljának deformálódása - 6 fokos elgörbülése - miatt nem nyílt ki a D blokk oxidáló tartályának elvezető szelepének teteje.

Ennek következtében

a szétváláskor az egyik oldalelem nem távolodott el eléggé a rakétától, és a második fokozat üzemanyag-tartályhoz ütközött.

A vizsgálóbizottság vezetője szerint a szenzor bizonyítottan kizárólag az adott hordozórakéta-"csomag" bajkonuri összeszerelésekor sérülhetett meg,

a gyártás során való meghibásodás kizárható.

A konkrét felelősség megállapítása nem tartozott a bizottság feladatai közé.

Mint mondta, hasonló hiba potenciálisan még két Szojuz FG hordozórakétával fordulhatna elő: az egyik jelenleg a Guyana Űrközpontban, Kourou mellett van, a másikkal pedig november 16-án egy Progressz teherűrhajót terveznek a Nemzetközi Űrállomásra felbocsátani.

A vizsgálóbizottság ajánlásokat dolgozott ki az ellenőrzés elvégzésére, amelyek magukba foglalják a "csomag" szétszerelését, a tüzetes kontrollt, valamint a fotó- és videodokumentáció elkészítését.

A testület javaslatokat terjesztett elő a hasonló problémák jövőbeni kiküszöbölésére.

Október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz FG rakétával felbocsátott Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel.

Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor.