Rejtélyes bűncselekménybe keveredett a Vatikán

Vágólapra másolva!
Magyarázatot követel a Szentszéktől egy 35 éve eltűnt római kamaszlány családja, miután emberi maradványokat találtak egy Vatikánhoz tartozó római ingatlanon, és a hatóságok vizsgálni kezdték, hogy a csontok a tisztázatlan módon eltűnt Emanuela Orlandié vagy egy másik, vele csaknem egy időben eltűnt diáklányé lehetnek-e.
Vágólapra másolva!

A csontokat a Vatikán olaszországi nunciatúráján (nagykövetségén), egy kis melléképület átalakítási munkái közben találták hétfőn. Az olasz rendőrség kedden vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy

milyen korú és nemű személytől származhatnak a maradványok, és hogy mikor halhatott meg az elhunyt.

Bár a felfedezésről szóló vatikáni közlemény az emberi maradványokat nem hozza összefüggésbe az 1983-as eltűnésekkel, az olasz sajtó szerint az olasz hatóságok azt firtatják, hogy nem az évtizedek óta hiába keresett Emanuela Orlandóé-e a csontok, vagy egy másik, ugyanabban az évben eltűnt Mirella Gregorié.

A nunciatúrának otthont adó, a Villa Borghese múzeum közelében található impozáns, hatalmas park övezte villát 1949-ben adományozta a Vatikánnak egy zsidó gyáriparos és szenátor, aki 1925-ben, még a faji törvények előtt belépett a fasiszta pártba, majd áttért a katolicizmusra.

"Magyarázatot várunk a nyomozóktól és a Szentszéktől arra, hogyan találták meg a csontokat, és felfedezésüket

miért hozzák összefüggésbe Emanuela Orlandi vagy Mirella Gregori eltűnésével

" - jelentette ki egy szerdai római sajtótájékoztatón az Orlandi család ügyvédje, Laura Sgro, aki sérelmezte, hogy túl kevés információt kapnak a Vatikántól.

Emanuela Orlandit, a vatikáni rendőrség egy alkalmazottjának 15 éves lányát 1983. június 22-én látták utoljára, amikor távozott egy zeneóráról. Hasonló rejtély övezi a másik római lány, Mirella Gregori 40 nappal korábbi eltűnését is. Mirella azután tűnt el, hogy felvette a kaputelefont, és azt mondta szüleinek, hogy lemegy találkozni egy osztálytársával.

Emanuela Orlandi titokzatos eltűnésével kapcsolatban számos összeesküvés-elmélet kapott lábra az elmúlt évtizedekben, ezek

hol a maffiát, hol a külföldi titkosszolgálatokat, hol Mehmet Ali Agcát, a II. János Pál elleni merénylet elkövetőjét gyanítják a rejtélyes bűnügy mögött.

Egy-egy füles alapján az olasz hatóságok már több alkalommal újranyitották az eltűnési dossziét, de mindeddig eredménytelenül.