Tüntető tömegbe lőttek a rendőrök Nigériában

2018.10.31. 14:08

A vezetőjük szabadon engedését követelő síita vallási mozgalom 42 tagját ölték meg a hatóságok a nigériai fővárosban, Abujában tartott megmozdulásokon az utóbbi két napban - közölte szerdán a síita szervezet.

A Nigéria Iszlám Mozgalma (IMN) nevű, becslések szerint 3 millió követővel bíró síita vallási szervezet több száz tagja hétfőn és kedden is tüntetett azért, hogy szabadon engedjék a lassan három éve vádemelés nélkül fogva tartott vezetőjüket, Imbrahim Zakzakyt.

Hétfői rendezvényükre a katonaság, a keddire pedig a rendőrség nyitott tüzet éles lőszerrel. Hírügynökségi beszámolók szerint a tüntetők fegyvertelenek voltak, a megmozdulások pedig békésen indultak. Ibrahim Musa, az IMN szóvivője közölte: a keddi erőszak halálos áldozatainak száma hétre emelkedett, miután többen belehaltak sebesüléseikbe. A hétfői hatósági fellépés halottainak a száma pedig 35-re nőtt.

A nigériai katonaság és rendőrség nem kommentálta az IMN állítását. Zakzaky hívei több megmozdulást is szerveztek az utóbbi hónapokban a nigériai fővárosban, ahol - hírügynökségek szerint - rendre össze is csaptak a hatóságokkal. Áprilisban 115 tüntetőt tartóztattak le egy ugyancsak Abujában tartott megmozdulásukon.

Az IMN vezetőjét 2015 decemberében fogták el szervezetének az észak-nigériai Zaria városban vérbe fojtott tüntetései során. Jogvédő szervezetek szerint a nigériai erők több mint 300 síitát öltek meg ezeken a megmozdulásokon, holttesteiket pedig tömegsírokba vetették.

Az IMN vezetőjének célja egy síita iszlám állam létrehozása Nigériában, ahol az iszlám vallásúak többsége a szunnita irányzatot követi.