Indonéziai légikatasztrófa: a géptörzs lehet a válasz mindenre

2018.10.31. 13:02

Eddig nem találtak túlélőket, és valószínűleg már nem is fognak a Boeing-baleset után, amely hétfőn 198 emberrel a fedélzetén a tengerbe zuhant. A gépen, amely néhány perccel a felszállás után eltűnt a radarképről, egy gyerek és két csecsemő is utazott. 

A Lion Air indonéz légitársaság Boeing 737-800 típusú gépe hétfőn Jakartából a Szumátra melletti Bangka szigetére tartott, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. Alig 13 perccel a felszállás után az egyik pilóta engedélyt kért, hogy visszafordítsa a gépet, mert a személyzet műszaki problémára gyanakodott, de akkor még nem tudták megmondani, mi a baj. Ezután szakadt meg velük a kapcsolat, a gép eltűnt a radarokról.

Valószínűleg nincs túlélője az indonéziai repülőgép-szerencsétlenségnek

Nem sokkal felszállás után szakadt meg a kapcsolat a géppel.

A kutató-mentő csapatok a túlélők utáni keresésben egy víz alatti drónt is bevetettek, hogy tudják, egyáltalán merre keressék a roncsokat. A tenger azóta több holmit is a felszínre hozott, többek között a repülőgép egy-egy darabját, és személyes tárgyakat az utasoktól.

A tengerbe zuhant utasszállító repülőgépe utasainak holmijaiForrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

A búvárok jelenleg is a repülőgép törzsét keresik, benne a feketedobozzal, amely minden beszélgetést és történést rögzített a baleset pillanatában. A BBC szerint a mentőcsapatoknak jó okuk van feltételezni, hogy hamarosan megtalálják a géptörzset, a drón ugyanis érzékelt valamit a mélyben, amely választ adhat a szerencsétlenség részleteire.

Az áldozatok partra szállított maradványaival érkeznek kutató-mentők Jakarta kikötőjébeForrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

Edward Sirait, a gépet üzemeletető Lion Air vezérigazgatója korábban bevallotta, hogy az alig két hónapja szolgálatba állított repülővel a felszállás előtti napon műszaki problémák adódtak, de szerinte mérnökök átvizsgálták a gépet, és biztonságosnak ítélték. A légi irányítás hozzátette: amíg kapcsolatban voltak a géppel, azt vették észre, hogy náluk és a fedélzeten eltérő adatokat kapnak.

Nincs túlélő

A Boeing 737-800 típusú gépen 178 felnőtt, egy gyerek és két csecsemő utazott, a személyzet héttagú volt. Az első holttestek kedden, egy nappal a katasztrófa után kerültek felszínre. A holttestekre 8 kilométerre keletre leltek rá a Tanjung Karawang nevű félszigettől, ahol az utasszállító eltűnt a radarról.