Félnek a svéd gyerekek a megtorlástól

Svédország, koronaékszerek, lopás
Strängnäs, 2018. augusztus 1. Rendőrségi kordon szalagja a svédországi Strängnäs székesegyháza (a képen nem látszódik) körül 2018. július 31-én, mert elloptak két régi királyi koronát és egy országalmát a templomból. (MTI/EPA/Pontus Stenberg)
Vágólapra másolva!
A svédországi Björkhagenben naponta éri támadás a gyerekeket, ők mégsem merik a rablásokat, támadásokat, fenyegetéseket jelenteni, mert félnek a megtorlástól – írja a Voice of Europe.
Vágólapra másolva!

Csökkentek a rendőrségi bejelentések Björkhagenben, mivel sem a szülők, sem a gyerekek nem jelentik az ellenük irányuló bűncselekményeket, annak ellenére, hogy sokszor késsel támadják meg őket. A korábban a rendőrséggel és a szociális szolgáltató központtal való kapcsolattartás csak több zaklatáshoz vezetett.

Az egyik szülő beszámolt arról, hogy mindenhova autóval viszik a gyerekeket félve attól, hogy megtámadják őket.

Folyamatos szorongást jelent nekik, ha a gyerekeik nincsenek otthon, a probléma kezelésére az egyetlen megoldás a költözés szerintük.

A kép illusztráció Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Pontus Stenberg

A korábbi jelentések ellenére sem történt semmilyen intézkedés. A fiatal áldozatokat lefilmezik, majd megzsarolják őket. Az egyik szülő, akinek a gyerekét kirabolták, elmondta: ezek a fiatal elkövetők megijesztik a gyerekeket, akik kényelmetlenül érzik magukat attól, hogy nem járkálhatnak szabadon anélkül, hogy „fizetniük” kellene. Szégyellik, hogy nem tudják megvédeni magukat.

A szülők egyébként nem kaptak választ a szociális szolgáltató központtól. Azt mondják, hogy ők „tanácstalanok” szerintük nem fog történni semmi addig, amíg nem szúrnak le valakit. A kerületi vezetés sporttevékenységet kezdeményezett, de a szülők szerint ez már késő.