Angela Merkel egy lépésre a teljes bukástól

MERKEL, Angela
Berlin, 2018. október 29. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője érkezik a párt elnökségi ülésére Berlinben 2018. október 29-én. Sajtóértesülések szerint Merkel az ülésen bejelentette, hogy nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. MTI/EPA/Omer Messinger
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, német sajtóértesülések szerint ezt pártja elnökségi ülésén jelentette be hétfőn Berlinben. De kancellár azért maradna. Végre el kellene kezdeni keresni Angela Merkel kancellár és pártelnök, a nagyobbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió vezetőjének utódját a hesseni választások után. A Nézőpont Intézet szerint Merkel várhatóan egy éven belül távozhat a kancellári székből. A hesseni választáson a kereszténydemokraták és a szocdemek több mint húsz százalékpontot vesztettek, míg a bevándorlásellenes erők megtriplázták a támogatottságukat.
Vágólapra másolva!

Vége a Merkel-korszaknak – mondta a német hesseni tartományi választással kapcsolatban a Századvég vezető elemzője, Pócza István. Mindezt alátámasztja, hogy

Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért

a párt decemberi kongresszusán, német sajtóértesülések szerint ezt pártja elnökségi ülésén jelentette be hétfőn Berlinben, de kormányfő akar maradni. A 64 éves Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t.

Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

A pártelnöki tisztségre pályázni akar a CDU és bajorországi testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) egykori közös frakcióvezetője, Friedrich Merz - értesült a dpa a politikus környezetéből. A Reuters hírügynökség Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU főtitkárát említette favoritként Merkel utódaként a párt élén.

Nincs utód

Pócza István azt mondta, a német sajtóban már arról írnak, hogy végre el kellene kezdeni keresni a német kancellár és pártelnök, a nagyobbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője utódát.

Merkel azonban minden riválist eltüntetett maga körül, így nehéz lesz a folytatás, a bukása magával ránthatja pártját is

– vélekedett.

Angela Merkel korszakának lassan vége Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A hesseni választásokon sikeresen szereplő Zöldek sok szavazatot vettek el a másik kormánypárttól, a Német Szociáldemokrata Párttól (SPD). A szociáldemokraták már a szövetségi kormánykoalícióból való kilépést fontolgatják.

Mivel azonban Németországban nincs hagyománya az előre hozott választásoknak, ez akár még tovább is gyengítheti az SPD támogatottságát

– fűzte hozzá. A németországi Zöldeket a dinnyéhez hasonlítják: kívül zöld, belül vörös; arra készülnek, hogy átvegyék az SPD helyét, ők legyenek az új baloldali tömegpárt – jelentette ki Pócza István.

Történelmi mélyponton a nagykoalíció

A vasárnapi hesseni választáson óriási veszteségeket könyvelt el a CDU, de még így is a legerősebb párt maradt.

27 százalékos eredménye több mint fél évszázada leggyengébb a tartományban,

de elegendő ahhoz, hogy ismét kormányt alakíthassanak eddigi partnerükkel, a Zöldekkel (19,8 százalék).

Az SPD ugyancsak 19,8 százalékos eredményt ért el, ami a párt számára történelmi mélypont. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékot kapott, ami egy nagyon komoly siker a bevándorlásellenes alakulatnak. A 2013-ban alapított AfD így már mind a 16 tartományban rendelkezik törvényhozási képviselettel.

A hesseni tartományi választás 2018-as és 2013-as végeredménye Forrás: wahlrect.de

Kudarcsorozatot tudhat maga mögött a berlini nagykoalíció mindkét pártja – erről már Kiszelly Zoltán politológus beszélt a köztévén. Kifejtette: Angela Merkel a 2015-ös egyoldalú határnyitással és azzal, hogy a migránsok befogadásának kérdését továbbra is napirenden tartja, az elmúlt időszakban számos választáson vesztett. Tavaly szeptemberben az országos választáson, és azóta minden tartományi választáson a CDU 8-10 százalékot veszített.

A politológus szerint látható, hogy

a választás a nagykoalíció elleni szavazásról szólt.

A németeknek elege van Merkelből, aki már 13 éve kormányoz. Míg öt éve örültek neki az euró megmentése miatt, most már – többek közt – a migrációs válság miatt nem látnak kiutat, és egyre kevésbé hiszik azt, hogy a jelenlegi kancellár kiutat jelenthetne – fogalmazott Kiszelly.

Egyre népszerűtlenebb a kancellár politikája

A szakértő szerint ezért sem érdekes az, hogy manapság mindenki azt találgatja, meddig tart még ki Merkel. A szociáldemokraták leszállóágban vannak, ahogy egész Európában is, támogatottságuk tíz százalék alatti. Kiszelly kijelentette: Németországban nem ők fogják felrobbantani a berlini nagykoalíciót.

Kiszelly Zoltán hozzáfűzte: a közvélemény-kutatások szerint

a németek 60-70 százaléka gondolja azt, hogy a határnyitás, a migránsok tömeges befogadása hiba volt.

Kijelentette: Merkel továbbra is európai megoldást támogatna, a betelepítési kvóta mellett továbbra is kiáll. A németek azonban változtatnának ezen a politikán, így elmondható, hogy a kancellár politikája egyre népszerűtlenebb.

Merkel továbbra is a kötelező kvóta mellett áll Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

Egy évet nyerhetett Merkel

A Nézőpont Intézet szerint a vasárnap este katasztrofális volt Merkelnek, de jobban alakult, mint várni lehetett. A CDU gyengülése és a Zöldek erősödése csak a hesseni kormányon belüli erőviszonyokat rendezi újra, bár lehetne, előreláthatóan nem lesz új koalíció a tartományban. A relatív jó eredmény látszata fenntartható. Merkelnek így nem kell párton belüli rebelliótól tartania – noha sok újság támadja most – minden esélye megvan arra, hogy a CDU elnökeként idén decemberben elindul, és ha gyenge eredménnyel is, de újraválasztják.

Pártelnökként ugyan két évet nyerne, de ez inkább a szabadon megválasztott távozási időpont miatt fontos, nem a túlélés miatt

– vélte az intézet.

B Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger

A berlini kormánykoalíció bukásának másik okozója az SPD lehetne, de a kormánybuktatás a pártvezetésük távozását is jelentené, így Andrea Nahles szocdem elnök érthető módon a kritikus továbbkormányzást választotta. A vasárnap estihez hasonló, a CDU számára kritikus választás legközelebb jövő ősszel várható. 2019. szeptember 1-jén Szászország választ, ahol egyáltalán nem lehetetlen, hogy – mint a legutóbbi szövetségi választáson – az AfD megelőzi az uniót, amely meglehetősen kellemetlen lenne a keletnémet Merkelnek is.

A sorsdöntő május

A Nézőpont Intézet szerint a szövetségi kancellár addigra azonban már elérte, amit akar. A 2019-es EP-választást követően nyáron Európa jövője lesz napirenden Brüsszelben, s Merkel ott akar ülni a tárgyalóasztalnál. A jövőbeli európai pártrendszerről (Macron-párt, Európai Néppárt jövője), vezető tisztségekről (az Európai Parlament, tanács, bizottság és központi bank elnökei), a keretköltségvetésről (2021-2027), s ezáltal a szuverenitás és a migráció jövőjéről is dönteni fognak.

Ha Európa jövőjéről döntés született, jöhet a szászországi vereség vagy a szövetségi kormány félidős felülvizsgálata, és akár Angela Merkel távozhat is

– közölte a Nézőpont Intézet.