Tüzeket gyújtanak egész Székelyföldön

Vágólapra másolva!
Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.
Vágólapra másolva!

Az őrtűzgyújtással a közösség autonómia melletti elkötelezettségét szeretnék megerősíteni minden évben, és ez most sincs másképp – fejtette ki a Székelyhon.ro-nak Izsák Balázs, az SZNT elnöke. „Hagyományuk van a lármafáknak Székelyföldön, én is megtapasztaltam azt a felemelő közösségi élményt, amikor a szomszédos dombokon fellobbanó lángokat fürkésszük a résztvevőkkel. Tulajdonképpen ilyenkor őrtüzek üzennek őrtüzeknek.

- magyarázta a tisztségviselő. A gyülekezőt minden településen egységesen vasárnap délután fél hatra szervezték, ekkor gyújtják meg a lármafákat. A közösségeknek javasolják, hogy szervezzenek kulturális műsorokat is, a résztvevők pedig lehetőségük szerint székely zászlókkal és más nemzeti szimbólumokkal menjenek a kijelölt helyszínekre.

Egyre több helyen lesznek máglyák

Akik egyetértenek törekvéseikkel, de valamilyen okból nem tudnak eljutni egyetlen őrtűzhöz sem, arra kérik, vasárnap gyújtsanak gyertyát és helyezzék el ablakukban. Az események egyébként a köztévén is követhetők lesznek, amely Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről fognak bejelentkezni.

Udvarhelyszéken előreláthatóan Parajdon, Korondon, Farkaslakán, Szentegyházán, Városfalván és Székelykeresztúron lobbannak fel a lármafák, Székelyudvarhelyen pedig gyertyákat gyújtanak meg a Márton Áron téren – közölte Farkas Csaba, az SZNT helyi elnöke. Megjegyezte, a települések listája még bővülhet, ugyanakkor jó tudni, hogy magánkezdeményezésként például Homoródszentmártonban, Székelyszenterzsébeten és Felsősófalván is égni fognak a máglyák.