Megsemmisítő vereséget szenvedhet a Merkel-koalíció

Horizontal
German Chancellor Angela Merkel gets into her car as she leaves the Konrad-Adenauer Foundation in Berlin on September 27, 2018. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Súlyos vereséget szenvedtek az Angela Merkel vezette nagykoalíciós pártok Hessenben az első becslések szerint. A CDU és az SPD is több mint 10 százalékpontot vesztett a korábbi voksoláshoz képest. A választás legnagyobb nyertese a bevándorlásellenes AfD, így már az összes német tartományban rendelkezik képviselettel. 
Vágólapra másolva!

A hesseni tartományi választáson az Angela Merkel vezette CDU 27 százalékot szerzett a ZDF által készített becslés szerint. Az SPD 20, a Zöldek 20, a bevándorlásellenes Alternatíva Németország 13, az FDP 7, míg a Die Linke 6,5 százalékot szerzett. A becslés alapján jól látszik, hogy a nagykoalíció pártjai (CDU és SPD) 2013-hoz képest közel 22 százalékpontot vesztettek, míg az AfD megtriplázta a támogatottságát.

A pártok támogatottságának változása 2013 óta Hessenben Forrás: Origo

A részvétel elmaradt a 2013-as választástól. Akkor 73,2, míg most csak 68 százalék ment el voksolni.

Történelmi mélyponton a szociáldemokraták

Javítani kell a német szövetségi kormány teljesítményén - hangsúlyozták vasárnap este a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Hessen tartományban rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson elszenvedett veszteségekből adódó tanulságot levonva.

Andrea Nahles, az SPD elnöke pártja berlini székházában tett nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a szövetségi kormány állapotát, és kiemelte, hogy

amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

Mint mondta, az SPD-nek jobban ki kell dolgoznia politikai profilját, világossá kell tennie a választók előtt, hogy milyen célokért küzd.

Tartami és személyi következmények

A CDU-val és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt alkotott szövetségi kormányban is sürgős változtatásokra van szükség. Ki kell dolgozni egy "menetrendet" - munkatervet - , amelyhez mindhárom kormánypártnak tartania kell magát.

A ciklus félidejére - 2019-re - időzített számvetésen pedig ennek a tervnek a végrehajtása alapján kell döntést hozni arról, hogy érdemes-e tovább folytatni a kormányzást - mondta a szociáldemokraták vezetője.

Megjegyezte: arra számít, hogy a koalíciós partnernél,

a CDU/CSU pártszövetségnél tartalmi és személyi következményei lesznek az utóbbi két tartományi választásnak,

a hesseni és az október közepén tartott bajorországi Landtag-választásnak.

Azonban az SPD nem várhat arra, hogy a partnerek rendezzék soraikat és a közös kormány mintegy magától "visszaálljon a munkaüzemmódba", hanem gondoskodnia kell arról, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjék. Ezt szolgálja a "kötelező érvényű menetrend", amelyről az SPD elnöksége már hétfőn megtárgyal egy javaslatot - mondta Andrea Nahles.

Csalódást keltő adatok

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára ugyancsak a pártja berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU a fájdalmas veszteségekkel együtt is változatlanul az első számú politikai erő Hessenben, és megkapta a felhatalmazást egy új tartományi kormány megalakítására.

Azonban a CDU - amely az esti részeredmények alapján készített eredménybecslés alapján

1966 óta a leggyengébb eredményt érte el a tartományban

- "természetesen nem elégedett", hiszen támogatottsága csökkent, az országos választói támogatottságát jelző közvélemény-kutatási adatok pedig "csalódást keltőek" - mondta a kereszténydemokraták főtitkára.

– Az okok ismertek, az egyik közülük egész biztosan a nyilvánosságban kialakult kép a nagykoalícióról, a CDU/CSU és az SPD szövetségi kormányáról – tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer.

Aláhúzta: a szövetségi kormány "jól dolgozik, de sikereit gyakran elhomályosítják a belső viták".
Ezért "javulnunk kell, jobbnak kell lennünk, a választók és a párttagok is elvárják tőlünk, hogy az eddiginél jobban dolgozzunk a kormányban és a pártban".

A kormányban "új munkakultúrát" kell kialakítani, és ki kell választani három "nagy projektet", amelynek megvalósításán mindhárom kormánypárt nagy összpontosítással és elszántsággal dolgozik - mondta a CDU főtitkára.

Hónapok óta csak vita van

Német elemzők szerint a konzervatívok visszaesését az okozta országos szinten is, hogy a két szövetséges párt, a CDU és a CSU között hónapok óta dúl a vita a menekültpolitikáról. A szociáldemokraták válságát pedig az okozhatja, hogy a nagykoalícióban elvesztették ellenzéki, baloldali arculatukat, emiatt választóik kiábrándultak. Átpártoltak inkább a Zöldekhez,

a CDU migránspolitikájában csalódott jobboldali voksolók egy része pedig az Alternatíva Németországnak párthoz.

Hessenben a német nagykoalíció jövőjéről is szavaztak Forrás: AFP/Uwe Anspach

A Németország nyugati részén fekvő gazdag tartományt az elmúlt öt évben a CDU és a Zöldek koalíciója kormányozta. Az utolsó felmérések alapján a Zöldek kiugró eredményre számíthatnak, a CDU azonban gyengülhet. „Izgatottak vagyunk, és bizakodóak. Úgy érzem, az utolsó napok kampányával sikerült mozgósítanunk.

- mondta korábban Volker Bouffier, a hesseni Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Ha Hessenben a CDU és SPD tovább gyengül, akkor mindkét párt elnöke – Angela Merkel kancellár és Andrea Nahles – is bajba kerülhet: pártjaik kongresszusain leváltásuk is szóba kerülhet, ami adott esetben elkerülhetetlenné tenné akár az előrehozott parlamenti választások kiírását is.