Független vizsgálatot sürget az ENSZ szakértője a Hasogdzsi-ügyben

TOPSHOTS Horizontal MIDDLE EAST TELEVISION STATION PERSON-POLITICS PORTRAIT PORTRAIT-CLOSE-UP A general manager of Alarab TV, Jamal Khashoggi, looks on during a press conference in the Bahraini capital Manama, on December 15, 2014. The  pan-Arab satellite
Dzsamál Hasogdzsi
Vágólapra másolva!
A világszervezet felügyelete mellett folytatandó, független vizsgálatot követelt az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró ügyében Agnes Callamard, az emberi jogok szakértője csütörtökön New Yorkban újságírók előtt nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítottak magas rangja a szaúd-arábiai hierarchiában arra utal, hogy állami megbízásból cselekedtek – jelentette ki Callamard, aki a törvénytelen és önkényes kivégzések jelentéstevője az ENSZ-nél. „Valójában az állam nem moshatja kezeit ezeknek az embereknek a viselkedésére tekintettel, akár elrendelte valaki felülről a tettet, akár nem” – emelte ki az ENSZ-szakértő.
A bűncselekmény egy tárgyalás nélküli kivégzés minden jegyét magán viseli – mutatott rá Callamard. „Amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, ezt kell feltételeznem. Szaúd-Arábián a sor, hogy az ellenkezőjét bizonyítsa” – hangsúlyozta.

Dzsamál Hasogdzsi Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán kijelentette, hogy az újságíró megölése „undorító incidens” volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. Az ügyben a szunnita királyság hatóságai 18 gyanúsítottat vettek őrizetbe.
Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtottak végre.

A királyság külügyminisztere korábban a gyilkosságot egy engedély nélküli akció számlájára írta, jogvédők azonban azt állítják, hogy a történteknek ez a magyarázata mindössze arra hivatott, hogy bűnbakot szolgáltasson a szaúdi vezetés helyébe. Callamard kiemelte: eddig nincsenek értesülések arról, hogy a gyanúsítottak „teljességgel engedély nélküli módon cselekedtek volna”.

Az utóbbi hetek sajtójelentései az elkövetőkről és a gyilkosság feltételezett menetéről arra utalnak, hogy a trónörökös tudhatott az újságíró elleni „incidensről”.