Jelentős gazdasági növekedést és új munkahelyeket ígért a "brazil Trump”

10217 06/09/2018 - Jair Bolsonaro, File - File photo on 07/18/2018 of Jair Bolsonaro, candidate for the presidency of the Republic by the PSL (Social Liberal Party). Jair Bolsonaro was wounded with a knife in attack in the afternoon today during campaign
Jair Bolsonaro
Vágólapra másolva!
Nagyarányú gazdasági növekedést és a munkanélküliség elleni ádáz harcot ígért elnökké választása esetére Jair Bolsonaro, a brazíliai választás vasárnap tartandó második fordulójának radikális jobboldali jelöltje, aki továbbra is vezet a felmérések szerint. A helyi sajtó egyébként a „brazil Trump-nak” nevezi Bolsonarót. A legújabb felmérések alapján simán megnyerheti a voksolást.
Vágólapra másolva!

A nevében szociálliberális, de valójában konzervatív és határozottan bevándorlásellenes PSL (Partido Social Liberal) jelöltje, aki az első fordulóból 46%-os eredménnyel győztesen került ki, csütörtöki Twitter-üzenetében új munkahelyeket és virágzó gazdaságot helyezett kilátásba Brazíliának.

Jair Bolsonaro Forrás: AFP/AGIF/Mateus Bonomi

– emelte ki az üzenetben, és a többi közt infrastrukturális fejlesztéseket is bejelentett.

A markánsan jobboldali Bolsonaro a befektetőknek a dél-amerikai ország iránti bizalmatlanságát a Brazíliában uralkodó rossz közbiztonsággal, korrupcióval és a túlzott bürokráciával magyarázta, amelyek szerinte mind a baloldali Munkáspárt (PT) örökségei, és hozzáfűzte, hatalomra kerülése esetén változtatni fog a helyzeten.

A foglalkoztatottság kormánya leszünk

– szögezte le, hozzátéve, hogy azokban az országokban van a legalacsonyabb munkanélküliség, ahol a gazdaság a legszabadabb, így tehát Brazíliának is ezt a példát kell követnie.

Riválisa, a Munkáspárt színeiben induló, libanoni migráns hátterű, keresztény vallású, „befogadáspárti” Fernando Haddad, São Paulo bukott polgármestere

szintén új munkahelyek megteremtését ígérte, illetve az oktatás fontosságáról beszélt csütörtökön egy helyi rádiónak adott interjújában.

Fernando Haddad Forrás: AFP/AGIF/Suamy Beydoun

Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) megfigyelőivel tartott csütörtöki megbeszélésen Haddad törvénytelen kampányfinanszírozással vádolta meg Bolsonarót, akinek a szemére hányta azt is, hogy nem hajlandó vele televíziós vitára kiállni.

Utóbbival kapcsolatban a jobboldal jelöltje korábban azzal magyarázta elzárkózását, hogy orvosi utasításra nem vehet részt ilyen rendezvényen.

Szeptember 6-án Bolsonarót egy kampányrendezvényén késsel megtámadta egy szélsőbaloldali aktivista,

ezután kórházba is került.

Elemzők Bolsonarót tartják a vasárnapi választások favoritjának.

A legfrissebb felmérések szerint 56-44 arányban kerekedhet felül baloldali ellenfelén.