Donald Trump meghívta Vlagyimir Putyint Washingtonba

diplomacy Horizontal US President Donald Trump (L) and Russia's President Vladimir Putin shake hands before attending a joint press conference after a meeting at the Presidential Palace in Helsinki, on July 16, 2018.
The US and Russian leaders opened an h
Donald Trump és Vlagyimir Putyin utoljára 2018. július 16-án tárgyalt Helsinkiben.
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház washingtoni látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt – erősítette meg Tbilisziben John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!

Putyin és Trump több nemzetközi rendezvényen találkozott már, de csak egy kétoldalú találkozójuk volt eddig, júliusban Helsinkiben.

Egyelőre nem tudni, hogy Putyin elfogadta-e a meghívást.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin Helsinkiben Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A helsinki csúcs után Trumpot bírálói, sőt saját Republikánus Pártjának egyes politikusai is azzal vádolták meg, hogy enged az orosz elnöknek.

Putyin egyesült államokbeli látogatása annál is kényesebb kérdés, mert az amerikai titkosszolgálatok azzal gyanúsítják Moszkvát, hogy állítólag beleavatkozott a 2016. évi elnökválasztásba Trump javára.

Oroszország tagadja ezt.

Trump és Putyin a tervek szerint az első világháború végének 100. évfordulója alkalmából tartandó párizsi ünnepségek szünetében is tart kétoldalú találkozót.

A georgiai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Bolton megjegyezte, hogy a párizsi találkozó rövid lesz.

Hangsúlyozta, hogy

A háború következtében Moszkva független államként ismerte el a két szakadár georgiai régiót, Dél-Oszétiát és Abháziát.

Bolton, aki előzőleg Moszkvában tárgyalt, közölte: Washington azt fontolgatja, hogy hozzon-e újabb büntetőintézkedéseket Oroszország ellen Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya, Julija Nagy-Britanniában elkövetett megmérgezése miatt.

Tbilisziben a főtanácsadó találkozott Levan Izoria georgiai védelmi miniszterrel. A tárca sajtóközleménye szerint a találkozón „Georgia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségének fejlesztéséről, a georgiai hadsereg harcképességének erősítéséről és nagyratörő közös tervek megvalósításáról” volt szó.

– áll a közleményben.

Az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó találkozott David Zalkaliani külügyminiszterrel és Giorgi Gakharia belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel.

Tbiliszi és Washington 1992 óta folytat aktív együttműködést politikai, gazdasági és kereskedelmi téren, az 1990-es évek vége óta pedig védelmi és biztonsági téren is.

A két ország közötti stratégiai partnerségi megállapodást 2009-ben írták alá Washingtonban.

2016-ban írták alá a védelmi és biztonsági együttműködési emlékeztetőt, amelynek keretében 2018 és 2020 között az Egyesült Államok a georgiai haderő kilenc zászlóaljának kiképzésében segédkezik.