Határvédelem: Magyarország nagyra értékeli Olaszország elkötelezettségét

accident Horizontal
Italy's Interior Minister Matteo Salvini (C) visits the Morandi motorway bridge site one day after a section collapsed in Genoa on August 15, 2018. Nearly 40 people died on August 14, 2018 when a giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy, with the death toll expected to mount further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI
Vágólapra másolva!
Az EU feladata a jelenlegi helyzetben nem politikailag motivált eljárások indítása lenne azokkal az országokkal szemben, amelyek másként gondolkodnak a migrációról, mint a brüsszeli fősodor, hanem az, hogy támogassa azokat a tagállamokat, amelyek a külső határok megvédésével a többi uniós ország biztonságát is garantálják – mondta Takács Szabolcs, miután találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel Rómában. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország sem szeretne bevándorlóország lenni, ezért nagyra értékeljük az olasz kormány elkötelezettségét Európa határainak megvédése és az európai emberek biztonságának helyreállítása mellett.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány szolidáris Olaszországgal és támogatja Rómát az illegális bevándorlással szembeni fellépésben – mondta Takács Szabolcs az Origónak. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozott Rómában az október 23-i magyar nagykövetségi megemlékezésen, ahol megerősítette: Magyarország sem szeretne bevándorlóország lenni, ezért nagyra értékeljük az olasz kormány elkötelezettségét Európa határainak megvédése és az európai emberek biztonságának helyreállítása mellett.

Matteo Salvini bebizonyította, hogy meg lehet állítani a tengeri illegális migrációt Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Az olasz kormány példát mutat Európának

Takács Szabolcs szerint az EU feladata a jelenlegi helyzetben nem politikailag motivált eljárások indítása lenne azokkal az országokkal szemben, amelyek másként gondolkodnak a migrációról, mint a brüsszeli fősodor, hanem az, hogy támogassa azokat a tagállamokat, amelyek a külső határok megvédésével a többi uniós ország biztonságát is garantálják. Hozzátette:

„Értjük és osztjuk az olasz kormány állásfoglalását, hogy az Európába tartó illegális bevándorlókat az afrikai partokon kell megállítani, nem pedig Európában szétosztani” – jelentette ki az államtitkár. Hangsúlyozta, Olaszország ezt többek között a líbiai parti őrség támogatásával teszi, az olasz kormány finanszírozásának köszönhetően az észak-afrikai állam parti őrsége hajókat és más eszközöket tud beszerezni, az emberkereskedelem elleni fellépésre a migránsokkal teli hajók elindulásának feltartóztatásával és az elindult hajók visszafordításával. Hozzátette:

Nem kell menedzselni az illegális bevándorlást

Takács Szabolcs megjegyezte, a migránsokat szállító NGO-hajók kitiltásával Olaszország bizonyította, hogy az illegális bevándorlás a tengeren is megállítható. Úgy vélte, a Matteo Salvini vezette olasz migrációs politika példát mutat abban, hogy az illegális bevándorlást nem kell elfogadni, nem kell vele együtt élni és nem is kell menedzselni. „Osztjuk azt a nézetet, hogy ha az illegális bevándorlást Európán kívül megállítjuk, nem lesz belőle belső európai vita” – jelentette ki Takács Szabolcs.

Takács Szabolcs, az európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára szerint fontos az Olaszországgal való jó együttműködés Forrás: Magyar Idők/Kurucz Árpád

A találkozón szóba került még a következő hétéves uniós ciklus költségvetésének ügye is.

A felek egyetértettek abban, hogy a kohéziós és agrárpolitikának továbbra is komoly súlyt kell adni.

Takács Szabolcs elmondta, hogy külön fejezetben kell lennie a migrációnak a következő büdzsében, és ennek az összegnek a külső határvédelemre kell összpontosítania. Fontos, hogy a költségvetési tárgyalás során a nettó befizető államokkal, így Olaszországgal is jól együtt tudjunk működni – zárta az államtitkár.