Újabb romániai abszurd: nem vétkes a magyar polgármester, de azért megbüntették

Mihai Tudose
Romania's outgoing economy minister Mihai Tudose speaks to the media after was designated as the new premier, on June 26, 2017 in Romanian Parliament in Bucharest. Tudose, 50, now has 10 days to gain the vote of confidence in his government and his programme. / AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Nem vétett a diszkriminációellenes szabályok ellen Kovács Jenő, Nagykároly RMDSZ-es polgármestere, amikor „tipikus déli ügyeskedőnek” nevezte a korábban székelyeket akasztani akaró Mihai Tudose volt román miniszterelnököt, de megbírságolták, amiért állítólag nyilvánosságra hozta a kijelentése ellen panaszt emelő feljelentő nevét és fényképét. A feljelentő egyébként egy szélsőséges aktivista.
Vágólapra másolva!

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Kovács Jenő ügyében hozott júniusi határozatát a Romania Libera című országos napilap – a feljelentéseiről ismert szélsőjobboldali és magyarellenes Dan Tanasa blogger aznapi bejegyzése alapján – közölte internetes oldalán.

A Romania Libera felidézte:

A lap beszámolójában meg nem nevezett feljelentő Tudose sommás jellemzése miatt februárban fordult a CNCD-hez.

Szerinte a polgármester azáltal diszkriminált, hogy egy földrajzi régióhoz tartozás alapján tett ellenséges, megvető megjegyzést Tudoséra.

Mihai Tudose Forrás: AFP/Stringer

A hatóság azonban úgy értékelte, hogy maga a tévéműsorban tett megjegyzés még nem lépi túl az emberi jogok európai egyezménye által garantált véleménynyilvánítási szabadság kereteit, azért viszont, hogy a polgármester nem figyelmeztette beosztottját: ne hozza nyilvánosságra a feljelentő nevét és fényképét,

Kovács Jenőt kétezer lejes (140 ezer forint) bírsággal sújtották.

A CNCD szerint ugyanis egy elöljárónak nem szabad személyes adatai nyilvánosságra hozatalával „bosszút állnia” egy petíciót előterjesztő állampolgáron, azzal a céllal, hogy megbélyegezze, a közmegvetés tárgyává tegye az illetőt.

A hatóság arra kötelezte a polgármestert, hogy az elmarasztaló határozat kivonatát románul és magyarul is közzétegye a helyi sajtóban.

A szélsőjobboldali és magyargyűlölő Dan Tanasa blogger, az általa létrehozott Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője azáltal vált ismertté, hogy

A perek többségét amúgy megnyerte.

Dan Tanasát márciusban a CNCD megbírságolta magyarellenes gyűlöletkeltő megnyilvánulásai miatt.

Az erdélyi magyar politikusok és a helyi sajtó szerint Tanasa a román titkosszolgálat ügynöke, aki felsőbb utasításra gyárt magyarellenes ügyeket.