Ott jártunk, ahol egy gödörbe szórták a felgyújtott orosz cári családot

Religious procession to mark 100th anniversary of the royal family's execution icon nicholas ii romanov faith landscape HORIZONTAL orthodox christianity religion christianity royal family
5594193 17.07.2018 A priest at Ganina Yama (the site where the bodies of the Romanov Family were burnt) after a religious procession marking the 100th anniversary of the royal family's execution, in Yekaterinburg. Pavel Lisitsyn / Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Ural-mentén, de már Ázsiában fekvő Jekatyerinburg (átmeneti nevén Szverdlovszk) nem az a hely, amely fent lett volna a bakancslistám első 50 helyén. Gyaníthatóan több százezren vannak ezzel így, akik viszont felülnek a Transzszibériai Expresszre, nem tudják kihagyni Oroszország negyedik legnagyobb városát. Idén nyáron ez a város volt a labdarúgó-világbajnokság legkeletibb helyszíne, magam is egy sportesemény – egy nemzetközi kosárlabdatorna – miatt jutottam el ide. Ha pedig már így esett, egy dolgot mindenképpen szerettem volna megnézni: Ganyina Jámát, a helyet, ahol a cári család kivégzett tagjainak felgyújtott holttestét egy gödörbe szórták. 
Vágólapra másolva!

Ha arról van szó, hogy a világnak (vagyis egy magyar és egy svéd női kosárlabda-csapatnak) azt kell megmutatni, mennyire menő hely Jekatyerinburg, akkor nincs más teendő, mint a város legelegánsabb szállodájába, a Hyattbe tenni a vendégeket. A focivébé alatt itt lakott az összes potentát, az összes játékos, aki egy-egy meccsre elvetődött abba a stadionba, amely azóta a hétköznapokon üresen áll a város közepén. Minden második hétvégén

a Premijer League jelenleg 12. helyezettje, az Ural csapata

játssza itt hazai meccseit – de a telt ház ezeken a találkozókon már nem akar összejönni. A vébé alatt mindenki megcsodálhatta, ez volt az a pálya, ahol a kapu mögötti lelátókat kitolták a stadionból. Ehol ni.

A jekatyerinburgi stadion. Senki sem tudja, mi lesz a sorsa Forrás: AFP/Mladen Antonov

Szeptemberben, amikor ott jártam, szinte minden úgy volt, ahogy június 24-én – az itt megrendezett utolsó meccs után – maradt. A falakról nem szedték le a feliratokat, az útjelző táblák mutatták a helyes irányt a már nem létező sajtóközpont felé. A stadionra, nagy valószínűség szerint, ugyanaz a sors vár, mint megannyi más sorstársára egy-egy olyan városban, ahol olimpiát, vagy más gigaeseményt rendeztek.

Tulajdonképpen kisebbfajta csodának is felfoghatom, hogy 2018-ban az ember szabadon járhat-kelhet ebben a városban, amely a Szovjetunió fennállása alatt, egészen 1992-ig zárt település volt.

A Sztálin út 1952-ben Szverdlovszkban Forrás: Sputnik/©2008 RIA Novosti, all rights reserved/Chernov D.

Olyan hely, ahová nemhogy külföldi, de más városban élő orosz ember sem léphetett be. Az itt lévő hadiipari központ az egész nyugati világ érdeklődését felkeltette, a szovjetek erre gyakorlatilag bezárták Szverdlovszkot.

Innen sem emberek, sem hírek nem mentek kifelé és nem jöttek befelé.

Egyetlen egy eset kivételével. 1979-ben a világ arról értesült, hogy Szverdlovszkban 68 ember halt meg lépfene fertőzésben. A szovjet tájékoztatási hivatal azt hazudta, hogy a városba került, illegális vágóhídról származó fekete hús okozta a fertőzést. Ugyanakkor az Amerikai Magyar Népszava 1980. április 25-én arról írt, hogy

egy baktériumfegyvereket előállító üzemben történt robbanás okozta a katasztófát.

Az oroszok 1994-ig tagadták ezt, de később kénytelenek voltak elismerni a történteket. Az eset hátteréről mi is írtunk egy 2016-os cikkben.

Az Ural-menti Jekatyerinburg 2018-ban Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kenichi Unaki

Idén volt 100 éve, hogy Jekatyerinburgban kivégezték a cári családot, erről a nyáron részletesen írtunk már. Viszont Jekatyerinburgban járva Ganyina Jáma, vagyis az az erdős terület, ahol a kivégzettek hamvait és csontjait szétszórták, majd attól tartva, hogy a terület zarándokhely lesz, kiásták és pár kilométerrel odébb vitték, olyan látnivaló, amely minden történelem iránt fogékony ember számára fontos. Hogy a történelemnek milyen furcsa fintorai akadnak, arra álljon itt a következő példa.

1975. július 30-án az akkori KGB-főnök, Jurij Andropov (1956-ban a magyar forradalom idején nagykövet Budapesten) tette meg javaslatát az Ipatyev-ház lerombolására.

Templomok az erdőben Ganyina Jámában Forrás: Lantos Gábor

Erre majdnem két évet kellett várni, mert a javaslatot Leonyid Brezsnyev SZKP-főtitkár és a párt központi bizottsága titkos határozatba foglalta. Amikor 1977-ben a szverdlovszki pártfőnök bulldózereket küldött a cári család kivégzésének helyszínére, az Ipatyev házba, még senki sem gondolta volna, hogy 14 évvel később ugyanez az ember, immáron a Szovjetunió (majd Oroszország) első vezetőjeként veszi tudomásul, hogy 1991 áprilisában Ganyina Jamában egy éjszaka alatt valaki vagy valakik fakeresztet állítottak fel azon a helyen, ahol a savval szétmart és felgyújtott emberi maradványokat gödörbe szórták.

1977-ben a szverdlovszki pártfőnököt Borisz Jelcinnek hívták.

(Az sem véltetlen tehát, hogy Jekatyerinburgban ma díszes központ állít emléket Jelcin munkásságának.) Borisz Jelcin 1991-ben nem tehetett mást, mint tudomásul vette a fakereszt felállítását és azt, hogy hamarosan templomok nőnek ki a földből Ganyina Jámában. „Hibáját” javítandó Jelcin maga rendelte el, hogy a lerombolt Ipatyev-ház helyén templom és múzeum emelkedjen. És persze tudta, hogy Ganyina Jáma hamarosan szent zarándokhellyé változik. Az Ipatyev-ház helyén pedig ma Jekatyerinburg legnagyobb temploma áll. Ez itt.

Az Ipatyev-ház helyén épült templom Jekatyerinburgban Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kenichi Unaki

Az ilyen kirándulásokat arrafelé végtelenül egyszerű megszervezni. Csak szólni kell a szálloda recepcióján, hogy oda szeretnénk menni és perceken belül előáll egy fekete autó (ne tessék megijedni, iránytaxi), amely elvisz, megvár és visszahoz. Ketten voltunk, a három órás programért fejenként 5000 forintnak megfelelő rubelt fizettünk és ebben már benne volt a borravaló is. A nem túl bizalomgerjesztő fizimiskájú sofőr az egész úton egyetlen szót sem szólt hozzánk.

dav Forrás: Origo

Ganyina Jáma tömegközlekedéssel tehát messze van és nehezen megközelíthető hely. Ahogy kiértünk a városból, a betonsivatagot azonnal felváltotta az ég felé nyúló fenyő és nyírfaerdő.

Bár ez itt Szibéria nyugati széle, az ember bepillantást nyerhet abba, milyen lehet a táj pár száz kilométerrel keletebbre.

A kocsi nagy sebességgel suhant velünk az országúton, majd félóra elteltével érkeztünk meg a nevezetes helyre, ahol a kivégzettek földi maradványait gödörbe szórták.

A napsütés, a folyamatosan hulló és a földön sárga szőnyeget alkotó levelek látványa ellenére nyomasztó hely ez. Pedig nem is ez volt az első hely, ahol a szerencsétlen Romanovok maradványai a földbe kerültek.

A bolsevikok először a város melletti egyik szemétgödörbe tették a testeket,

de ez sem volt elég. A katonák egy újabb parancsot teljesítve pár nap múlva visszaérkeztek, kiásták a testeket, savval leöntötték és felgyújtották azokat. A hamvakat olyan titkos helyre vitték, amelyről senki sem tudhatott – itt állok most, a gödör szélén, amelyet már benőtt a fű és amelyben nyáron virágok nyílnak.

A gödör, amelyben nyáron virágok nyílnak. Ide szórták be a cári család maradványait, miután savval leöntötték és felgyújtották őket Forrás: Sputnik/Sergey Pyatakov

Ősszel pedig a levélszőnyeg teríti be a gödröt.

A gödör egészen közelről szeptember végén Forrás: Lantos Gábor

Egészen 1979-ig sikerült mindent teljesen titokban tartani.

Akkor egy geológus, Alekszander Avdonyin és egy újságíró, Gelij Rjabov fedezte fel a csontokat.

A felfedezésről egy mukkot sem mertek szólni, ne feledjük, hogy a legkeményebb, Leonyid Brezsnyev-féle időszakban járunk. Tíz évig teljes hallgatás övezte a felfedezést. Már régen Mihail Gorbacsov volt az SZKP főtitkára, amikor 1989-ben Rjabov előállt a farbával. A Moscow News hetilapnak adott egy interjút, amelyben elmondta, hogy mit találtak, de a helyet csak akkor volt hajlandó elárulni, ha az akkor még szovjet hatóságok garantálják a Romanov-család emberhez méltó eltemetését. Ne feledjük, ez még a peresztrojka és a glasznoszty közepette is olyan témának számított, amelyről az emberek nyilvánosan alig mertek beszélni.

A hét templom közül az egyik Ganyina Jámában Forrás: Lantos Gábor

Minden templom belső része a végletekig feldíszített és kincsekkel teli hely. A sarokban ülő gyezsurnaják (felvigyázók) szúrós szemmel nézegetik azokat, akik megpróbálnak fényképeket készíteni. Van, aki győz, van, aki nem – az összes idegen megpróbálja fényképen megörökíteni a templombelsőt.

Az egyik helyen egy kedves idős nő volt a felvigyázó.

Intett, hogy csak nyugodtan fotózzak. Valószínűleg elege lehetett már az állandó fegyelmezésből, vagy csak idegen lényként csöppent a szigorú oroszok közé.

Az egyik templombelső Ganyina Jámában Forrás: Lantos Gábor

Jekatyerinburgól, de az ország egész területéről folyamatosan érkeznek ide azok, akik egyfajta zarándokútként állítanak emléket Oroszország utolsó cárjának, II. Miklósnak és családjának. Az itt épített múzeum pedig a cári család mindennapjaiba enged betekintést.

Egy festmény a cári családról a múzeumban. Valamennyiüket kivégezték Forrás: Lantos Gábor

Kevesebben tudják, hogy Ganyina Jámába a 19. században érkeztek először emberek, akik abban a reményben nyitottak meg itt bányát, hogy aranyat találnak. Ezt sosem lelték meg, de vasércet tényleg rejtett a föld. Aztán a század végére elhagyatottá vált a hely –

a bolsevikoknak ideális választás volt a félig beomlott bányagödör, ahová a felgyújtott testeket szórták.

Különös helye ez a világnak. Szó nem hallatszik, csak a nyírfák nyikorgása, ahogy a szél a törzseknek támadva mozgatja azokat. Akármerre nézek, csupa szomorú arc, csupa magába forduló ember ül a padokon, vagy imádkozik az egyik templomban.

Ganyina Jama: egy különleges, nyomasztó helye a világnak Forrás: Sputnik/Pavel Lisitsyn

Amikor 1998. július 17-én Szentpéterváron végső nyugalomra helyezték II. Miklós cárt és családját, a gyászolók között ott volt az a Borisz Jelcin is, aki 1977-ben elindította a bulldózereket az Ipatyev-ház ellen. Jelcin emlékét nem feledik Jekatyerinburgban - ez az emlékmű és a mögötte álló emlékközpont a város hálája Szverdlovszk egykori pártfőnökének.

A Borisz Jelcin emlékközpont Jekatyerinburgban Forrás: Sputnik/Pavel Lisitsyn

A fekete Audiban visszafelé nem szóltunk egy szót sem. A történelem egy pici mozaikja elevenedett meg előttünk Ganyina Jámában. A cár kivégzése - amelyre közvetlenül Lenin adott parancsot - megrázta egész Oroszországot. De azt 100 évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy 2018-ban Ganyina Jáma a turisták számra is megnyitott emlékközpont lesz.

A kép szép, de Ganyina Jámát nem ezért keresik fel az emberek Forrás: Lantos Gábor

Meg azt sem, hogy az 1992-ig zárt város Jekatyerinburgban működik majd a világ ezidőtájt legjobb női kosárlabda klubcsapata, hogy 2018-ban itt labdarúgó vb-mérkőzéseket rendeznek. Hogy a kosárlabda meddig marad ezen a high-tech szinten ebben a városban, azt nem lehet tudni. Azt viszont bizonyosan, hogy Ganyina Jáma mindörökké a bolsevikok szörnyű rémtettére és egy család – benne öt ártatlan gyerek – kivégzésére emlékezteti a világot.

(Jekatyerinburg, 2018. szeptember 21-25.)