Mexikó nem tűri el az illegális határátlépést

TOPSHOTS Horizontal BABY MIGRATION AND IMMIGRATION
Kétségbeesett küzdelem mindkét oldalon
Vágólapra másolva!
Mexikó támogatja azokat, akik legálisan akarnak belépni területére, de megakadályozza az illegális határátlépést – mondta Enrique Pena Nieto mexikói elnök azzal kapcsolatban, hogy a hondurasi migránskaraván tagjai benyomultak Mexikó területére.
Vágólapra másolva!

„Mint akármelyik szuverén ország, Mexikó sem engedi, hogy illegálisan belépjenek területére, főleg nem erőszakos módon” – jelentette ki Pena Nieto, hangsúlyozva, hogy támogatják azokat a bevándorlókat, akik „a törvényeket tiszteletben tartva” akarnak bejutni Mexikóba.

Az erőszakos belépés merénylet az ország szuverenitása ellen,

ezenfelül „veszélyes a migránsokra, különösen a kisgyerekekre, a nőkre és az idősebbekre” – vélekedett a mexikói államfő. Pena Nieto példátlannak minősítette a mexikói-guatemalai határon pénteken kialakult helyzetet, amikor a hondurasi migránskaraván tagjai erőszakosan behatoltak Mexikó területére.

Hondurasi migránsok a Guatemalát és Mexikót elválasztó hídon Ciudad Hidalgónál Forrás: AFP/Pedro Pardo

3000 fős csoport

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból a múlt szombaton elindult mintegy 3000 emberből álló csoport pénteken nekirontott a határkerítésnek, majd mexikói területre lépett, ahol néhány száz mexikói rendőr fogadta őket. A migránsok és a rendvédelmi szervek összecsaptak, ötven hondurasinak sikerült áttörnie a sorfalat, a többiek paprikaspray hatására visszavonulót fújtak. A migránsok közül néhányan kövekkel dobálták a mexikói rendőröket.

Kétségbeesett küzdelem mindkét oldalon Forrás: AFP/Pedro Pardo

Ez a „népes kontingens” illegálisan akart belépni Mexikó területére, bántalmazva a szövetségi rendőrség tagjait, akik ráadásul még fegyvert sem viselnek az emberi jogi protokollnak megfelelően – fogalmazott a mexikói elnök. A helyzetet a mexikói biztonsági erőknek sikerült ellenőrzésük alá vonniuk, akik helyreállították a rendet – mondta Pena Nieto.

Útlevéllel és vízummal

A mexikói hatóságok tájékoztatták a karaván tagjait arról, hogy aki be akar lépni, megteheti a megfelelő úti okmányok és vízum birtokában – közölte a mexikói államfő. Ezenfelül tudatták velük, hogy menedékkérelmet is benyújthatnak, amiben az ENSZ segítséget nyújt – tette hozzá.

A mexikói elnök elmondta, hogy a belügy- és külügyminiszter folytatják a párbeszédet a karaván tagjaival a biztonsági feltételek biztosítása és a rendezett, a jogi kereteket és az emberi jogokat tiszteletben tartó migráció érdekében.

Az USA is léphet

Donald Trump amerikai elnök a héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból. A Fox televízió későbbi tudósítása szerint az Egyesült Államok és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően.