Németország már Merkel bukására készül

TOPSHOTS Horizontal LIGHTING CHANCELOR WOMAN SPEECH PARLIAMENT GERMAN PARLIAMENT HIGH ANGLE BUST DOCUMENTATION-SELECTION
German Chancellor Angela Merkel addresses the Bundestag, the lower house of parliament, on October 17, 2018 in Berlin, for a keynote speech ahead of a EU summit focused on Brexit to start later in the day in Brussels. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP) / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
A német választók háromnegyede nem kér az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióból egy friss felmérés szerint, mindez pedig azt jelenti, hogy történelmi mélypontra süllyedt a kancellár pártjának a támogatottsága. Hasonló helyzetben vannak a szocdemek is, akik csupán 14 százalékot kapnának egy mostani országos választáson. A migránspárti nagykoalíciónak tehát mostanra jelentősen megcsappant a társadalmi támogatottsága, miközben a bevándorlásellenes pártok egyre erősebbek. Október 28-án Hessenben tartományi választást tartanak, a kormánypártok várható újabb bukása fordulatot hozhat a német belpolitikában.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott mélységbe zuhant a német kormánykoalíció pártjainak támogatottsága a bajorországi tartományi választás után. Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióra (CDU) csupán a választók 25 százaléka szavazna az Infratest Dimap mérése szerint.

A cég történetében ilyen alacsony támogatottságot még egyszer sem mértek.

Hasonló helyzetben van a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is, ők csupán 14 százalékot kapnának. Ketten együtt tehát 39 százalékra számíthatnának, ami távol van a többségtől.

Így állnak a pártok Németországban, mélyponton a nagykoalíció Forrás: Infratest Dimap

Erősek a bevándorlásellenesek

A kormánykoalíció pártjainak mélyrepülésével párhuzamosan a korábban kisebb pártok megerősödése figyelhető meg. Az SPD támogatottságának összeomlása a Zöldek számára hozott pluszvoksokat. Ők most a harmadik helyen állnak 19 százalékkal. Negyedik helyen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) áll 16 százalékos eredménnyel. A bevándorlással szemben szintén kritikus liberálisok (FDP) 11 százalékot kapnának, míg a Baloldali Párt (Die Linke) 9 százalékot. Meglehetősen magas az egyéb pártokkal szimpatizálók aránya is (6 százalék), miközben a tavalyi választáson csupán 5,1 százalékot gyűjtettek ezek az erők.

A kutatásból az is kiderült, hogy a választók 51 százalékát nyugtalanítja, hogy a hagyományos néppártok egyre jelentéktelenebbé válnak, Velük szemben

47 százalék kifejezetten arra vár, hogy a kisebb pártok végre átalakítsák az erőviszonyokat.

Érdekesség, hogy az AfD szimpatizánsainak csupán az egyharmada aggódik a néppártok térvesztése miatt, míg a többi ellenzéki párt esetében jóval több, 50 százalék körüli az aggódok aránya.

Felbomlás szélén a nagykoalíció

– minderről már Tóth Erik beszélt. A Nézőpont Intézet szakértője szerint valószínűsíthető, hogy ez a kancellár utolsó ciklusa, így nem engedheti meg magának, hogy úgy lépjen ki a politikai színtérről, hogy az illegális bevándorlás okozta problémákat nem tudta megoldani.

Egyre sötétebb Merkel jövője Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Bajorországban az október 14-i választáson a bevándorlásellenes erők megerősödése volt látható, miközben az SPD 20 százalékról 10 százalék alá esett.

A tartományban a migrációval kritikus pártok több mint 60 százalékot gyűjtöttek.

A német szövetségi politikára is hatással van a bajor választás – ezt már Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója mondta. Úgy látja, az SPD a választási eredményéhez képest túl van értékelve a kormányzatban, emellett a párt hitelességének megtartása érdekében a szövetségi kormány elhagyása mellett kellene dönteniük.

A kutató elmondta: 2015 óta harmadik elnökét "fogyasztja el a párt", amelynek vezetőjére, Andrea Nahlesre sem várhat túl sok siker, ha nem tudja megállítani a választók tömeges elpártolását és nem képes egyértelműbb politikát folytatni. Az SPD nagy döntés előtt áll, a rövid távú hatalom, illetve a nagykoalícióból kilépve a magukra találás lehetősége közül választhatnak - hangsúlyozta Pócza István.

Egyre borúsabb Merkel jövője

Németországban a közvélemény figyelme már a jövő hétvégi hesseni tartományi választásra összpontosul. Bajorországhoz hasonlóan ott is a nagykoalíciós pártok jelentős visszaesése várható, miközben a kisebb pártok jelentősen megerősödhetnek. Szintén az Infratest Dimap mérte fel az erőviszonyokat a tartományban. Az intézet szerint a CDU 26, az SPD 21, a Zöldek 20, az AfD 12, az FDP 9, míg a Die Linke 8 százalékot kaphat. A várható koalíciós kimenetelt egyelőre nehéz megjósolni.

Hessenben is folytatódhat a korábban nagy pártok visszaesése Forrás: Origo

Amennyiben viszont Hessenben is folytatódna a bajorországi "trend", és a szavazás a helyi CDU visszaesésével járna,

az tovább destabilizálhatja mind az országos nagykoalíció, mind Angela Merkel kancellár jövőjét

- hangsúlyozta Kiss J. László Németország-szakértő. Utalt arra is, hogy a szociáldemokraták 2019-ben rendkívüli kongresszust tartanak, és a tagság szavazni fog a nagykoalíció folytatásáról. A pártban pedig egyre erőteljesebbek azok a hangok, amelyek szerint a nagykoalícióban maradás az SPD végét jelentené.

2019-ben jöhet az új választás

Kiss J. László elmondta azt is, hogy a kereszténydemokrata CDU-ban tulajdonképpen már az Angela Merkel utáni korszakra való átmenetet készítik elő. Emlékeztetett a közelmúltban történt frakcióelnök-választásra, amelyen a kancellár bizalmasa 13 év után vereséget szenvedett. A CDU decemberi elnökválasztási kongresszusán a pártot vezető kancellárnak már két-három kihívója van. A szakértő szerint a konzervatívok nem akarják, hogy hirtelen, drámai módon történjenek a dolgok, hanem fokozatosan készítik elő az utódlást.

Ha ugyanakkor Hessenben a CDU pozíciója - elsősorban az országos politikai tényezők miatt - megrendül, és a pártot komoly veszteség éri, akkor kiderül az, hogy

Merkellel nem lehet nyerni, a decemberi kongresszuson pedig növekedhet ellenfeleinek a száma.

Nem kizárt, hogy ebben az esetben igyekezne majd "elnyújtani" a váltást, a kancellári tisztség ellátását ki akarná húzni a választási ciklus végéig és - önmagának ellentmondva - lemondana a pártelnöki tisztségről.

Ugyanakkor ott van még az SPD 2019-es kongresszusa, amely döntést hozhat a nagykoalíció felmondásáról. Akkor pedig új választásokra lesz szükség. És aligha Angela Merkellel, akivel már nem lehetne nyerni - vélekedett a szakértő.

A kancellárnak egyre jobban aggódnia kell amiatt, hogy szétesik a nehezen összetákolt nagykoalíció Forrás: AFP/Ben Stansall

Évi 20 milliárd euró a migránsokra

Mint arról korábban beszámoltunk, bár a bukás szélén tántorgó német nagykoalíció egy friss megállapodás alapján arról beszél, hogy a jövőben már csak magasan képzett migránsok érkezhetnek, valójában

a merkeli program évente 300 ezer bevándorlóval számol Németországban.

Három évvel az Angela Merkel kancellár által meghirdetett Wilkommenskultur után világosan látszik, hogy a beérkezett illegális bevándorlók 75 százalékának nincsen munkája, miközben évente több mint 20 milliárd euróba (nagyjából 6500 milliárd forint) kerülnek.