Jobboldali sikert hozhat a lengyel választás

Poland Local Elections  EU Politician Warsaw ADVERTISING BILLBOARD candidates DEMOCRACY elections EUROPE islam local MUSLIM party patryk jaki LAWAND JUSTICE PARTY poland POLICY POLITICS power RELIGION STREET XENOPHOBIA NIGHT landmark SKY tree urban area
Billdoards of the two major candidates for city mayor are seen in Warsaw, Poland on October 17, 2018. On October 21st local elections will take place in which mayoral candidates will also be chosen. Patryk Jaki, the conservative candidate for mayor of Warsaw has been criticized for his xenophobic, anti-muslim rhetoric. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A kormányzó Jog és Igazságosság győzelmét jelzik előre a hétvégi lengyelországi helyhatósági választáson a különféle felmérések. A jobboldali kormánypárt népszerűsége töretlen 2015-ös megválasztása óta, mivel a gazdaság szárnyal, és a bevándorlásellenes politikát is nagyban díjazzák a lengyel szavazók. A mostani voksolás egy hosszú választási sorozat kezdete, mivel jövőre európai parlamenti és parlamenti, majd 2020-ban államfőt választ Közép-Európa legnépesebb országa. Éppen ezért sem lényegtelen, ki nyeri meg ennek a hosszú sorozatnak az első fordulóját.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban vasárnap tartják a helyhatósági választások első fordulóját, a szavazás a 2020-ig tartó lengyelországi választási sorozat első fontos megmérettetésének számít. A szavazásra jogosultak két és fél ezer polgármesterről, valamint a háromszintű - községi, járási és vajdasági - önkormányzati szervek mintegy 47 ezer képviselőjéről döntenek.

Rafal Trzaskowski, az ellenzéki PO főpolgármester-jelöltje Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Gazdasági sikertörténet

A választás hangulatát nagyban meghatározza, hogy az ország gazdasága az elmúlt években robosztusan nőtt az életszínvonallal párhuzamosan. A gazdasági eredményeket visszaigazolta a Standard & Poor's is.

A hitelminősítő nemrég az eddigi "BBB plusz"-ról egy fokozattal "A mínusz"-ra javította a hosszú futamidejű lengyel szuverén devizaadósság osztályzatát.

A hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a lengyel hazai össztermék 2016 óta éves átlagban 4 százalék feletti ütemekben növekszik reálértéken számolva, és az idén várhatóan 4,8 százalékkal bővül, jóllehet mindeközben Lengyelország immár nyolcadik éve őrzi nettó külső hitelezői pozícióját.

Éppen ezért a felmérések most azt mutatják, hogy a 2015-ben hatalomra került bevándorlásellenes Jog és Igazságosság (PiS) szerezheti a legtöbb mandátumot. Az önkormányzati választás eredményét azonban nem lehet összehasonlítani más típusú voksolásokkal, de az országos erőviszonyokra azért majd lehet következtetni. Ami most biztosnak látszik, hogy a vajdasági közgyűlések túlnyomó többségében a PiS rendelkezhet majd a legnagyobb frakcióval. Még az ország nyugati részén fekvő megyékben is a kormánypártok szerezhetik a legtöbb szavazatot, ami azért lenne meglepetés, mert ezeken a területeken az elmúlt évtizedben hagyományosan a most ellenzékben lévő jobbközép Polgári Platform volt a domináns erő.

A kormánypártok győzelmét hozhatja a vasárnapi helyhatósági választás Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A néppárt sok mindent átrajzolhat

A kommentátorok szerint nehéz előre látni, hogy a választási eredmények milyen módon rajzolhatják majd át Lengyelország politikai térképét.

Az előző, 2014-es helyhatósági választásokon a PiS országos szinten a legtöbb szavazatot szerezte meg, a 16 vajdaságból viszont csak ötben győzött.

Ráadásul az ellenzéki tömörülések több helyen koalíciót alkottak, így a PiS végül csak egy vajdaság irányítását vette át, viszont győzni tudott a 2015-ös parlamenti választáson.

A választási összképet nagyban befolyásolhatja, hogy a kereszténydemokrata Lengyel Néppárt (PSL) a parlamenti választásokon az elmúlt évtizedekben mindig 10 százalék alatti támogatottságnak örvendett, addig az önkormányzati választásokon ennek a többszörösét szokta kapni. A PSL 2014-ben a szavazatok közel 24 százalékát kapta, míg a parlamenti voksoláson csak öt százalékot kapott. Sok PiS szavazó a helyhatóságok esetében inkább a PSL-re szavaz, míg a parlamenti megmérettetéseken visszatérnek a korábbi pártjukhoz. Várhatóan most is lényegesen jobban fog szerepelni a PSL, mint azt a kutatások mutatják.

A 2014-es önkormányzati választás végeredménye. Akkor is a jobboldali pártok voltak többségben Forrás: Origo

Nagy harc lesz Varsóért

Több elemző szerint a jelenlegi választást a PiS nyolc vajdaságban is megnyerheti, önálló kormányzásra viszont kevesebb helyen kap legitimációt, és koalíciókötési képességei nem egyértelműek.

A választási kampányban sok, a helyi fejlesztésekre vonatkozó ígéret hangzott el,

a PiS a gyűléseken a kormány eddig teljesített gazdasági és társadalmi programjával is érvelt. A kampány egyébként a korábbiaknál indulatosabb volt, előkerültek például újra a 2014-es lehallgatási botrány már ismert, a PiS és a PO politikusait egyaránt érintő felvételei.

Fokozott érdeklődés mellett zajlott a választási harc az ellenzék által évek óta irányított nagyvárosokban és a fővárosban is. A Varsóban 2006 óta regnáló, a fővárosi ingatlanok reprivatizációja kapcsán kitört botrányban érintett főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz helyett a Polgári Platform Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest jelölte. Az elemzők szoros küzdelmet várnak Trzaskowski és a kormánykoalíció jelöltje, Patryk Jaki jelenlegi helyettes igazságügyi miniszter között.

Varsóért nagy harc lesz a jelöltek között Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A szavazás egynapos, a szavazóhelyiségek reggel hét és este kilenc óra között lesznek nyitva. Az urnazárás után a három legnagyobb hírtévében ismertetik a szavazóhelyiségeket elhagyók megkérdezése alapján összesített eredményeket. November 4-én második fordulóra kerül sor azokban a körzetekben, amelyekben a polgármester-jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát.