Kercsi mészárlás: újabb holttestet találtak az iskolában

Kercs, iskolai lövöldözés
Kercs, 2018. október 17. Sebesültet tesznek mentőautóba Kercsben 2018. október 17-én,miután egy 18 éves tanuló lövöldözött a Krím félszigeten fekvő város műszaki szakiskolájában. A vegyész szakos diák 18 embert megölt és ötvennégyet megsebesített, majd magával is végzett. MTI/AP/Kommerszant/Viktor Korotajev
Vágólapra másolva!
Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, vegyész szakos tanulója 19 embert - 14 diákot és öt felnőttet - agyonlőtt, majd magával is végzett a kercsi iskolában szerdán. A támadó felrobbantott egy fémdarabokkal megtöltött, házilagos készítésű bombát, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett a diákokra. 
Vágólapra másolva!

Húszra nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halálos áldozatainak száma - közölte Gyiljaver Melzagijev, a város polgármester-helyettese csütörtök hajnalban a TASZSZ hírügynökséggel. Mint mondta, a műszaki szakiskola átkutatása során újabb holttestre bukkantak.

Az áldozatok közül

hatan kiskorúak voltak.

A hozzátartozók csütörtök reggelre valamennyi halottat azonosítottak.

Sebesültet tesznek mentőautóba Kercsben Forrás: MTI/AP/Kommerszant/Viktor Korotajev

A támadó az iskola ebédlőjében felrobbantott egy fémdarabokkal megtöltött, házilagos készítésű robbanószerkezetet, majd egy karabéllyal lövöldözni kezdett. A több mint félszáz sebesült közül tízet intenzív osztályon ápolnak. Őket Moszkvába szállítják át további ellátásra.

Roszljakovnál, aki egy lövészklub tagja volt, a híradások szerint nagy mennyiségű lőszert, valamint egy további robbanó- és több gyújtószerkezetet találtak.

A fiú nem tartozott szélsőséges csoporthoz,

de továbbra is vizsgálják, hogy nem állt-e kapcsolatban ukrán szélsőségesekkel.

Az áldozatok iránti kegyelet jeléül virágot tesz Kercs moszkvai háborús emlékművére egy nő Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A Bekasz típusú, csőtáras vadászpuskához, amelyet a támadás előtt egy hónappal szerzett be, törvényesen jutott hozzá.

Sajtóértesülések szerint egyébként az elkövető társai előtt eldicsekedett azzal, hogy képes robbanószerkezetek előállítására. Az ehhez szükséges ismereteket az internetről szerezte be. A támadásra két hónapig készülhetett.

A történteket a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz hatóság, a Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán előbb terrortámadásnak, majd közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberölésnek minősítette.

Az ámokfutásnak a nyomozás nem végleges verziója szerint személyes indítéka lehetett, a diák konfliktusban állhatott tanáraival.

Roszljakovot, aki

elvált szülők gyermeke volt, az iskolában hallgatag diákként ismerték, s bár nem mutatott fel kiváló tanulmányi eredményt, jó véleménnyel voltak róla.

A történtek miatt a Krímben háromnapos gyászt rendeltek el, és előzetes bejelentés szerint csütörtöktől minden iskola és óvoda mellé fegyveres őrt állítanak.