Migránsok tartanak rettegésben egy francia várost

Horizontal
Fishing boats lay at anchor at the Keroman fishing harbour in Lorient on July 12, 2017, a day after fishermen found a human foetus in the cold storage of the Heliotrope fishing boat. Police searched the boat and found two other foetus in the house of the alleged mother. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Fiatalkorú migránsok hónapok óta rettegésben tartanak egy francia várost. Erőszakos bűncselekmények, kábítószer-terjesztés és prostitúció. Ilyenek a hétköznapok egy francia kisvárosban.
Vágólapra másolva!

Lorient Bretagne-ban található, a Blavet folyó torkolatánál, az Atlanti óceán partján. A majd 60 ezer fős város a francia nemzeti örökség részét képezi, így jogosult a „Franciaország kulturális és történelmi városa" cím viselésére.

A rengeteg migráns miatt azonban fenekestül fordult fel a város élete az elmúlt időszakban. Megugrott a kábítószerrel való visszaélések száma, amit munkanélküli fiatalok árulnak, akik maguk is drogosok. Bandákba tömörülve tengetik idejüket az állomás vagy az Oreintis bevásárló központ környékén.

- mondta ezt a város polgármestere három hete a Ouest-France lapnak adott interjújában. Mivel szocialista politikusról van szó, fel kell tenni a kérdést, hogy vajon óriási fordulatról vagy csak a realitásokkal való szembesülésről van szó? És vajon, ha ő a polgármester, miért nem tesz rendet?

Lorient kikötője Forrás: AFP/Loic Venance

Norbert Métairie, szocialista polgármester a jelenleg 40 kamerából álló városi videokamera-rendszer kiterjesztéséről álmodozik, de ehhez megfelelő forrásra lesz szüksége. Fabrice Loher, a városi köztársaságpárti és centrista ellenzékének vezetője persze örömmel nyugtázta a polgármester szavait. Hozzátette azt is, hogy amikor 15 évvel ezelőtt beszélt, hogy be kell kamerázni a várost, a szabadság ellenségének tartották. A pályaudvar és a városközpont környékén, tette hozzá a képviselő, bizonyos időpontokban az emberek félnek.

Elfoglalják a migránsok a köztereket, gyakran robbannak ki konfliktusok közöttük. Lopás és erőszakos bűncselekmény miatt már több eljárás is indult ellenük. Kábítószert foglaltak le náluk, és egyre több a prostituált közöttük.

Többségük kiskorú, vagy annak adja ki magát.

A nyomozások elég nehézkesek, nehéz a bizonyítékokat összegyűjteni. A másik gond a felelősségre vont személyekből fakad: nagyon nehéz a migránsok azonosítása, nehéz megfelelő tolmácsot is találni.

Tehát a bukott szocialista elnök, Francois Hollande által megkezdett befogadó migránspolitika, amelyet a bukott szocialista miniszterből átavanzsált nihilista, ateista Emmanuel Macron liberális antidemokráciája csak tovább fokozott, elviselhetetlen terhet ró Párizson kívül már a francia vidékre is. Azt többször bemutattuk, hogy mivé lett az egykor szebb napokat megért Párizs, de a vidéki városok, települések ugyanúgy szenvednek a macroni bevándorláspolitika miatt. Mivel Franciaországban már régóta nem szokás a lakosokat az életüket alapvetően befolyásoló döntésekbe bevonni, a kényszerbetelepítések során a központi hatalom egyedül hagyja az önkormányzatokat a megnövekedett bűnözéssel szembeni küzdelemmel. Helyi szinten kell megoldani a befogadó migránspolitika minden negatív következményét, a rendelkezésre álló önkormányzati költségvetésből kell elvenni egy olyan súlyos probléma megoldásra, amelyre központi szinten sincs forrás.