Angol nyelvű portált indít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Transylvania NOW website újság internet hírportál
Vágólapra másolva!
Erdélyről szóló angol nyelvű portált indít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - közölte a magyar érdekképviseleti szervezet. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Patrick Eagan projektvezető a Digitális Székelyföld Konferencián, Székelyudvarhelyen elmondták, hogy nem panaszkodni, hanem elsősorban "csábítani" akar a Transylvanianow.com nevű angol nyelvű portál.
Vágólapra másolva!

A Transylvanianow.com-ot hiánypótló kommunikációs csatornának szánják.

Transylvania NOW portál logója. Forrás: Facebook

A portál az Erdélyről szóló hírek, véleményanyagok, videók révén a régió kulturális sokszínűségéről kíván tájékoztatást nyújtani, és

A fesztiválok, utazási útmutatók mellett az erdélyi társadalom számos területéről lesznek hírek; a tudomány, a gazdaság, a sport, a kultúra, valamint a vállalkozói világ is megjelenik majd az angol nyelvű felületen - ígéri az RMDSZ.

A weboldalt több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti, és az Eurotrans Alapítvány működteti a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

A Transylvanianow.com portált csütörtökön a Digitális Székelyföld Konferencián, Székelyudvarhelyen mutatta be Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Porcsalmi Bálint elmondta: a külföldön töltött évek során azt tapasztalta, hogy Románia és Erdély kapcsán Drakula, Nicolae Ceausescu egykori kommunista vezető és a nyomor árvaházai jutnak az emberek eszébe, valamint az, hogy az ország a 90-es években közel állt egy, a koszovóihoz hasonló etnikai konfliktushoz.

Úgy vélte:

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint az erdélyi magyar politikai elit adóssága, hogy mindeddig nem sikerült elmagyaráznia a világ számára, "hogy mi történik itt velünk".

Hozzátette: az utóbbi években

csupán Mihai Tudose miniszterelnök akasztófás fenyegetése lépte túl a nyugati világ ingerküszöbét.

"Ha azt akarjuk, hogy a számunkra fontos ügyekről tudjanak, lehet, hogy nem azzal kell kezdeni, hogy csak a problémákat mondjuk el, és folyamatosan sírunk, hanem azzal, hogy megmutatjuk a jó oldalát is Erdélynek" - fogalmazott.

Úgy vélte:

Ezt az új narratívát próbálja létrehozni a portál.

Porcsalmi arra is kitért, hogy a Transylvanianow.com nem turisztikai blog lesz, amelyen minden panzió megtalálható, és azt is vállalják, hogy nem lesz teljesen objektív, és nem kerül fel rá "minden magát fontosnak gondoló erdélyi magyar ember".

Hozzáfűzte:

a portál mások szemével próbálja láttatni Erdélyt.

Az Egyesült Államokban született, magyar felmenőkkel nem rendelkező Patrick Eagan projektvezető magyarul elmondott beszédében utalt azokra a megrendítő élményeire, amelyeket húsz évvel ezelőtt az első erdélyi útján szerzett.

Megemlítette,

Megjegyezte: ezeknek az élményeknek a birtokában alakította ki a véleményét az olyan kérdésekről, mint a tulajdon-visszaszolgáltatás, az anyanyelvhasználat, a jelképek használata.

Patrick Eagan úgy vélte:

aki megismeri Erdélyt, nagy valószínűséggel bele is szeret a régióba.

Akit pedig elvarázsol a táj, az később "a keményebb témák" befogadására is nyitott lesz.

A weboldalt több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti, és az RMDSZ Eurotrans Alapítványa működteti a Bethlen Gábor Alap támogatásával.