Az újságíró-gyilkosság gyanúsítottainak köze lehet a szaúdi trónörököshöz

Török emberjogi aktivisták tiltakoznak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró eltűnése miatt.
Vágólapra másolva!
A török hatóságok által Dzsamál Hasogdzsi újságíró eltűnése ügyében gyanúsított 15 szaúdi közül négyen Mohamed bin Szalmán trónörökös közvetlen környezetéhez tartoznak - írta a The New York Times, amely fotókat is mellékelt az egyik gyanúsítottról. Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok nem akar szakítani Szaúd-Arábiával a Hasogdzsi-ügy miatt.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes amerikai lap Isztambulból keltezett tudósítása szerint az egyik gyanúsított, Maher Abdulaziz Mutreb gyakran volt látható a trónörökös kíséretében.

Török emberjogi aktivisták tiltakoznak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró eltűnése miatt Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A cikkhez mellékelt fotók tanúsága szerint Mohamed bin Szalmán 2018 márciusi amerikai látogatásán, valamint áprilisi madridi és párizsi útjain is ott volt, feltehetően a herceg testőrségének tagjaként.

Tanúk és más felvételek szerint

három további férfi szintén Szalmán herceg biztonsági kíséretéhez tartozhat.

Az ötödik egy igazságügyi orvosszakértő, aki a szaúdi belügyminisztériumban olyan magas pozíciót tölt be, hogy csak a szaúdi vezetés felső szintjéről kaphatott utasítást.

Ha ezek az emberek - ahogy azt török hatóságok állítják - ott voltak az isztambuli szaúdi konzulátuson, amikor Hasogdzsi eltűnt, az

közvetlen kapcsolatot jelenthet az ügy és a koronaherceg között.

Ez aláásná azt - az amerikai elnök által felvetett - lehetséges szaúdi magyarázatot, hogy Hasogdzsit esetleg magukat önállósító, a trónörökös jóváhagyása nélkül cselekvő gyilkosok ölték meg.

A The New York Times megjegyzi: a gyanúsítottak és a trónörökös közötti kapcsolat fényében mind a Fehér Ház, mind a kongresszus nehezen fogadhat el egy ilyen magyarázatot.

Az igazságügyi orvosszakértő jelenléte ráadásul a lap szerint arra utalhat, hogy

A The New York Times munkatársai legalább kilenc gyanúsítottról állapították meg, hogy a szaúdi biztonsági szolgálatok, a hadsereg vagy valamelyik minisztérium munkatársai.

Török tisztségviselők korábban azt mondták, bizonyítékaik vannak arra, hogy

a 15 szaúdi férfi október 2-án érkezett repülőgéppel Isztambulba, meggyilkolta Hasogdzsit, feldarabolta testét

egy direkt ezzel a céllal magukkal vitt csontfűrésszel, és még aznap visszarepült Rijádba.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy október 2-án két - a koronaherceggel és a belügyi tárcával szoros kapcsolatot ápoló cég által bérelt - szaúdi magángép landolt az isztambuli reptéren, és még Hasogdzsi eltűnésének napján vissza is repült a sivatagi királyság fővárosába.

Török tisztségviselők szerint

Ennyi idő pedig aligha elég arra - írta a The New York Times, hogy egy kihallgatás végzetes fordulatot vegyen.

A Yeni Safak című, kormányközeli török napilap egy, a külképviseleten készült hangfelvételre hivatkozva szintén azt írta szerdai számában, hogy Hasogdzsit megkínozták és kegyetlenül meggyilkolták a főkonzulátuson.

A tettesek vallatni kezdték.

Faggatása közben kitépték a körmeit, majd levágták a fejét.

A lap beszámolója szerint a hangfelvételen kivehető, ahogy a szaúdi főkonzul a végrehajtóknak azt mondja: "kint csináljátok ezt, mert bajba kerülök miattatok". "Ha még élni akarsz, hallgass!" - hangzik a válasz a felvételen.

A Middle East Eye című, közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál török hatósági forrásokra hivatkozva azt írta:

A CNN hírtelevízió hétfőn - meg nem nevezett forrásaira hivatkozva - azt közölte: Rijád az újságíró meggyilkolásának beismerésére készül, és várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, és

az újságíró a rosszul sikerült kihallgatása közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint szerdai találkozójukon Recep Tayyip Erdogan török elnök világossá tette, hogy a szaúdi hatóságok együttműködnek a török kollégáikkal az eltűnt szaúdi újságíró ügyében indított nyomozásban.

- mondta Pompeo újságíróknak repülőgépe fedélzetén, miután elhagyta Törökországot.

A tárcavezető emellett hangsúlyozta, hogy Washingtont és Rijádot erős szálak fűzik egymáshoz, s ezzel összefüggésben az Irán befolyásszerzése ellen irányuló közös erőfeszítéseiket említette.

Noha a gyanúsítottak közül több a szaúdi trónörököshöz köthető, Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-üzenetében azt írta,

Trump bírálta azokat a szerinte elsietett vádakat, amelyek világszerte megfogalmazódtak Szaúd-Arábiával szemben.

Az Egyesült Államok nem akar szakítani Szaúd-Arábiával a Hasogdzsi-ügy miatt

- szögezte le a Fox televízió üzleti csatornájának később adott interjújában az elnök szerdán. Kifejtette:

Hozzátette: várhatóan a hét végéig kiderül, mi történt.

Megismételte azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást Rijáddal, mert - ahogyan fogalmazott - "ez 500 ezer munkahelyet jelent".

A török hatóságok szerda este hozzáfogtak a szaúdi főkonzul rezidenciájának az átvizsgálásához.