Szeptemberben rekordmennyiségű migráns érkezett Görögországba

Thessaloniki, Greece, Görögország, migránsok
Refuges, most of them Kurds, settled up a makeshift spot for sleeping in Aristotelous square in Thessaloniki city downtown, as they are waiting outside of the police station to be officially arrested and get their temporary official documents that allows them to travel within the European Union. Migrant flows are increased the past days in Thessaloniki city. They are mostly transferred via smugglers from the Greek Turkish borders. All the facilities for refugees in Thessaloniki are working over their capacity. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) legfrissebb adatai szerint megugrott szeptemberben a Görögországba irányuló bevándorlók száma, de az év első kilenc hónapját nézve is erős a növekedés. Megugrott a nemi erőszakok száma is.
Vágólapra másolva!

A migránsok elsősorban az Égei-tengeren és a török-görög szárazföldi határon érkeznek, de arányaiban a szárazföldön jóval többen, mint tavaly. Az UNHCR szerint a szárazföldi táborok túlzsúfoltak, de a szigetek befogadó központjaiban még rosszabb a helyzet, különösen Számosz és Leszbosz szigetén.

A siralmas állapotoknak komoly egészségügyi és biztonsági következménye lehet, de a szervezet is elismeri a görög kormány erőfeszítéseit, hogy enyhítsen a zsúfoltságon és javítsa a feltételeket - olvasható a görög greece.greekreporter.com oldalán.

Görögországi migránsok Thessaloniki városában Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Hetente egy nemi erőszak

Eközben az amerikai Newsweek hetilap szerint az utóbbi hónapokban a szexuális támadások is megugrottak a Leszbosz szigetén lévő Moria menekült és migráns központban. A lap idézi az Orvosok Határok Nélkül szervezetének egyik koordinátorát, aki szerint

május óta 21 esetet jelentettek csak nekik, amely szexuális erőszakról, támadásról szólt. Az áldozatok majdnem fele 18 évesnél fiatalabb lányok és fiúk, és legalább kettő 5 év körüli gyermek.

- tette hozzá Dr. Declan Barry koordinátor.

A moriai migránstábor igazgatója szerint viszont a jelentett nemi erőszakok esetek száma nagyon kevés.

Mint arról korábban már többször írt az Origo is, rendkívül komoly gond most már a migránsok elhelyezése is, és természetesen a mindennapi bűncselekmények és verekedések, és nagyon úgy tűnik, hogy a folyamatos beáramlás nem fog megszűnni Törökország felől.