Terroristák túszul ejtettek és megöltek egy kórházi dolgozót Nigériában

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez köthető szélsőségesek megöltek Nigériában még egy elrabolt egészségügyi dolgozót, annak ellenére, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra kérte őket, hogy kegyelmezzenek meg a túsznak - közölte az abujai tájékoztatási minisztérium.
Vágólapra másolva!

A hétfőn késő este kiadott közlemény szerint az áldozat Hauwa Mohammed Liman, aki az ICRC által támogatott kórházban dolgozott az északkelet-nigériai Rann városában. A tárca szerint a nigériai szövetségi kormány mindent megtett, hogy megmentse az életét, és a túszejtés óta tárgyalt az emberrablókkal.

Az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű szervezet egy hónappal ezelőtt ölt meg egy másik egészségügyi dolgozót, akit Limannal és egy, az UNICEF-nek dolgozó ápolónővel együtt rabolt el

márciusban az északkelet-nigériai Rann városában. A támadásban nemzetközi szervezetek három alkalmazottja és nyolc nigériai katona halt meg.

Az ICRC arról tájékoztatott, hogy nem tudja megerősíteni az egészségügyi dolgozó megöléséről szóló "lesújtó jelentéseket", és csak remélni tudja elkeseredetten, hogy a hírek nem igazak.

A szélsőségesek váltságdíjat követeltek, de az ICRC nem bocsátkozott velük közvetlen tárgyalásba, és nem is szokott pénzt fizetni emberrablóknak.

Az ICRC vasárnap, az emberrablók által szabott határidő lejárta előtt arra kérte őket, hogy kegyelmezzenek meg a túsznak.

Az ISWAP a Boko Haram szélsőséges szervezet frakciójának tekinthető, amely három éve hűségesküt tett az IÁ-nak.

A ranni túszejtést két héttel azután hajtották végre, hogy a Boko Haram 110 lányt elrabolt egy iskolából Dapchiban, négyszáz kilométerre nyugatra Rann városától. A szélsőségesek néhány hétre rá elengedték a túszaikat, és jelenleg már csak egy 15 éves keresztény lányt tartanak fogva. Azzal fenyegetőztek, hogy őt is megölik, ha nem teljesülnek a követeléseik.

A Boko Haram központja Borno állam, ahol Rann is található. A szervezet célja egy iszlám állam megalapítása Északkelet-Nigériában. Az ENSZ becslése szerint

a szervezet és a nigériai hadsereg összecsapásaiban 2009 óta több mint 27 ezer ember halt meg, és mintegy kétmillióan nem tudnak visszatérni otthonaikba.

Muhhamadu Buhari nigériai elnök legfontosabb feladatának tekinti a szélsőségesek legyőzését.