Felvétel készülhetett a szaúdi újságíró megöléséről

Vágólapra másolva!
Rijádnak nincs köze a Törökországban eltűnt Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró feltételezett meggyilkolásához - jelentette be szombatra virradóra Abdulaziz bin Szaúd bin Naif szaúdi belügyminiszter az SPA helyi hírügynökségnek nyilatkozva. Török lapok úgy tudják, hogy az újságíró okosórájával rögzített egy benti veszekedést, és azt elküldte a barátnőjének.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a rijádi vezetés ellen irányuló hazugságoknak és alaptalan vádaknak nevezte azokat az állításokat, miszerint Rijád elrendelte Hasogdzsi meggyilkolását.

Dzsamál Hasogdzsinak azt követően veszett nyoma, hogy október 2-án besétált hazájának isztambuli konzulátusára,

hogy közelgő esküvőjéhez beszerezze a hivatalos dokumentumokat. A The Washington Post című amerikai napilap - amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt - azt közölte csütörtök este internetes oldalán, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a konzulátus épületében.

Rijád ezt tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró távozott a konzulátusról.

Rijádból egy nyomozócsoport is érkezett Ankarába, hogy a helyi hatóságokkal közösen utána járjon az újságíró eltűnésének. A szunnita királyság még kedden engedélyt adott konzulátusi épületének a török rendőrség általi átkutatásához, mindez azonban eddig nem történt meg.

Török biztonsági szakértők korábban arra a következtetésre jutottak, hogy Hasogdzsit a konzulátusra érkezése után meggyilkolták.

A Milliyet és a Sözcü című török napilapok úgy tudják, hogy Hasogdzsi az okosórájával rögzített egy veszekedést, amelybe a konzulátuson keveredett, s a felvételt megküldte az épület előtt várakozó jegyesének egy mobiltelefonra.

Ankara egyelőre visszafogott a Szaúd-Arábia elleni közvetlen vádakkal, a török sajtó azonban naponta közöl a rendőrségi nyomozással felmerült újabb részleteket az ügyben.