Donald Trump fogadta a Törökországban szabadon bocsátott amerikai lelkipásztort

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szombaton a Fehér Házban fogadta a Törökországban előző nap szabadon bocsátott amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont, akit kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádoltak.
Vágólapra másolva!

- mondta Brunsonnak Donald Trump az Ovális Irodában.

A lelkipásztor fogadásán jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, továbbá kongresszusi politikusok és vallási vezetők.

Donald Trump ismét köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Brunson szabadon bocsátásáért.

- mondta.

A nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága pénteken helyezte szabadlábra Brunsont. Az ítélőszék ugyan 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, Brunsonnak a török jog értelmében mégsem kell letöltenie a büntetést, mert már majdnem 2 éve tartották fogva.

Mivel a bíróság feloldotta a július vége óta házi őrizetben ülő tiszteletesre eddig érvényben lévő bírói felügyeletet és utazási tilalmat, Brunson elhagyhatta Törökországot.

Az észak-karolinai lelkipásztor a Fehér Házban azt mondta, nagyon szereti a török népet és Törökországot, ahol 25 éven keresztül élt, és látott el lelkipásztori szolgálatot. Brunson ezután letérdelt Donald Trump mellé, és megáldotta őt.

- mondta Trumpról, és imádságában azt kérte Istentől, hogy adjon természetfeletti bölcsességet az elnöknek.

Az amerikai lelkészt a 2016-os törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi mozgalmát, továbbá a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), illetve kémkedett az Egyesült Államok javára.

Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat.