Elismerte az ukrán külügyminiszter, hogy az ukrán törvények nem büntetik a kettős állampolgárságot

BRENZOVICS László; KLIMKIN, Pavlo
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter (j) beszél, mellette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a KMKSZ rendkívüli választmányi ülése után tartott sajtótájékoztatón Ungváron 2018. október 13-án.
Vágólapra másolva!
Nem közeledtek az álláspontok a kárpátaljai magyarok helyzetéről – közölte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetése, miután találkoztak Pavlo Klimkin külügyminiszterrel. Az ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy csökkenteni kell a feszültséget az ukrán-magyar viszonyban, és a feleknek hatékonyabbá kell tenniük a párbeszédet a kárpátaljai magyar oktatás és a kettős állampolgárság problémáiról.
Vágólapra másolva!

A kárpátaljai magyarságot érő támadások és provokációk megszaporodása miatt összehívott

tanácskozás után Klimkin kijelentette, hogy nem ért egyet a kárpátaljai magyarok azon véleményével, hogy Ukrajnában magyarellenes médiakampány folyna központi orgánumok részvételével.

Szerinte az ukrán sajtó a napirenden szereplő témák miatt érdeklődik fokozottan a kárpátaljai magyarság és Magyarország iránt. Ezzel kapcsolatban elsőrendű feladatnak nevezte az ukrán-magyar viszonyban lévő erős feszültség csökkentését, amelynek kialakulását az új ukrán oktatási törvény egy évvel ezelőtti elfogadására datálta.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter beszél, mellette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a KMKSZ rendkívüli választmányi ülése után tartott sajtótájékoztatón Ungváron 2018. október 13-án Forrás: MTI/Nemes János

Pavlo Klimkin elmondta,

sikerült jobban megértenie a kárpátaljai magyarok közoktatással kapcsolatos problémáit, különös tekintettel az ukrán nyelv iskolai oktatásának megoldatlanságára.

Ugyanakkor megismételte korábban hangoztatott azon álláspontját, hogy az ukrán állam célja „nem a kárpátaljai magyarok asszimilációja, hanem az ukrán társadalomba történő integrációja” az ukrán nyelv tudásának biztosításával. Megjegyezte, hogy „ezt nem a teljes magyar oktatás ukránosításával kell elérni”, és a feleknek fokozottabban kell egyeztetniük a kárpátaljai magyar oktatás kérdéseiről.

A magyar-ukrán kettős állampolgárság Ukrajnában indulatokat kiváltó problémáiról szólva a miniszter azt mondta,

az ukrán törvények az ország területén nem ismerik el, de nem is büntetik a második állampolgárságot, azt csak a köztisztviselőkről szóló törvény tiltja.

Klimkin közölte, hogy a kettős állampolgárság kérdéséről is tárgyalni kell.

– hangsúlyozta az ukrán külügyminiszter Ungváron. A kárpátaljai magyarokat érő támadásokra kitérve azt állította, hogy az ukrán államnak nincs köze a kettős állampolgárokat listázó Mirotvorec-weboldalhoz. Azt mondta, hogy az oldalt 2014-ben az ukrán-orosz konfliktus miatt hozták létre, de meggyőződése, hogy semmiképp nem szabad egy kalap alá venni az Ukrajna ellen kezükben fegyverrel harcolókat a kettős állampolgár kárpátaljai magyarokkal, akik „nem hazaárulók, és nem szeparatisták”.

A politikus visszautasította azokat a vádakat, hogy valaha is ilyen jelzőkkel illette a kárpátaljai magyarokat, és azt állította, hogy ő „soha, sehol ilyet nem mondott”. Klimkin egyúttal jelezte, hogy az ukrán parlament elnökéhez fordul a törvényhozás honlapján megjelent, a kettős állampolgár magyarok deportálása érdekében indított aláírásgyűjtési petíció miatt, mert eleve „felháborítónak és gyalázatosnak” tartja, hogy a magyarokkal összefüggésben megjelenhetnek a deportálás vagy kitoloncolás kifejezések.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter (első sor b3), mellette Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete (b2), valamint a két ország diplomáciai testületeinek tagjai a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) rendkívüli választmányi ülésének kezdete előtt Ungváron 2018. október 13-án. Előtérben Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke Forrás: MTI/Nemes János

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője hangsúlyozta, csak tárgyalásos úton lehet kiutat találni a jelenlegi súlyos helyzetből, mindazonáltal

az egyeztetéseket a kárpátaljai magyarsággal az ukrán kormánynak még a problémák keletkezése előtt kellett volna elkezdenie, és nem a sajtóban üzengetni.

A jelenlegi konfliktus oka ugyanis az, hogy Ukrajna sorozatban fogadott el a kisebbségek jogait súlyosan korlátozó törvényeket, és ez ellen a kárpátaljai magyarok felemelték a szavunkat. Brenzovics jelezte, hogy

az ukrán médiában évek óta folyik a magyarellenes kampány, amely mostanra érte el csúcspontját a KMKSZ székházának felrobbantásával, és a kettős állampolgárok Mirotvorec általi listázásával, valamint a kárpátaljai magyarok deportálását szorgalmazó petícióval a parlament honlapján.

Brenzovics László KMKSZ-elnök kijelentette, hogy az álláspontok a szombati tanácskozáson nem közeledtek, de előremutatónak nevezte, hogy Klimkin nyílt párbeszédet folytatott a kárpátaljai magyarság képviselővel.