Újabb 200 kárpátaljai magyart listáztak Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Tovább bővült a Mirotvorec hírhedt listája: már 500 kárpátaljai magyar van a halállistán. Szerdán hiába kérették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövetet, ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta: Ukrajna folyamatosan megsérti a nemzetközi jogszabályokat és egyezményeket.
Vágólapra másolva!

A listát megjelentető honlap, a Mirotvorec ráadásul olyan cinikusan fogalmaz, hogy a magyar külügy kérésére újabb személyekkel bővítették a listát.

Az elhíresült lista egyébként már jóval korábban létrejött. Legelőször akkor vitték fel rá a neveket, amikor kitört a kelet-ukrajnai válság, illetve amikor a Krím-félsziget annektálása megtörtént. Azokat az oroszokat és szeparatistákat, és az őket támogatókat, szimpatizánsaikat, vállalkozókat, újságírókat, közéleti szereplőket tették fel rá, akik főleg oroszországi állampolgárként támogatták a Kijevnek nem tetsző folyamatokat.

A kezdetekkor ennek a listának a magyarokhoz semmi köze nem volt.

Körülbelül egy hete először csak öt kárpátaljai magyar került fel rá, ami majd további három névvel bővült, és az elmúlt napokban viszont 313 újabb magyar neve jelent meg a honlapon, amit csütörtök reggelre ötszáz fősre bővítettek.

Magyarország határozott álláspontját kigúnyolandó ezt úgy tüntették fel, mintha a magyar külügy kifejezett kérésére bővítették volna a lista névsorát.

Már halálos áldozatai is vannak a listázásnak.

Azért is veszélyes ez a lista, mert két embert, akik a listán szerepeltek, ők kijevi ukránok voltak, már megöltek.

Az egyikük újságíró, a másikuk ellenzéki parlamenti képviselő volt.

Kárpátalja kormányzó helyettese pedig azt mondta, hogy ellenőrizni fogják azokat az embereket, akikről kiderül, hogy kettős állampolgársággal rendelkeznek. Az ukrán biztonsági szolgálat ugyanakkor bejelentette, hogy hivatalosan nem vonhatják felelősségre a kettős állampolgárságú tisztségviselőket.

Mindössze annyit tehetnek, ha a hatáskörükön belül lehetőségük van hozzáférni államtitkokhoz, akkor erről letilthatják őket.

Ez is igazolja, hogy Ukrajnában nem tiltott a kettős állampolgárság.