Brutálisan megölhették a szaúdiak az eltűnt újságírót

Dzsamál Hasogdzsi, Jamal Khashoggi
Dzsamál Hasogdzsi(Jamal Khashoggi) szaúdi újságíró 2018. október 2-án lépett be hazája isztambuli főkonzulátusára, ahol nagy valószínűséggel brutális módon meggyilkolták.
Vágólapra másolva!
A 24 török hírtelevízió a hatósági nyomozással párhuzamosan szerdán bemutatott több videofelvételt a múlt hét elején Isztambulban eltűnt, Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével kapcsolatban. Közben nemzetközi vizsgálatot sürget Hasogdzsi ügyében a Riporterek Határok Nélkül.
Vágólapra másolva!

A köztéri kamerák által rögzített felvételeken főként annak a 15 szaúdi állampolgárnak a mozgása látható Isztambulon belül, akik ugyanazon a napon érkeztek két külön repülőgéppel a török nagyvárosba és hagyták is el az országot, amikor Hasogdzsinak nyoma veszett, október 2-án.

Hasogdzsi azután tűnt el, hogy felkereste a szaúdi konzulátus épületét.

A férfi a török menyasszonyával azért látogatott el a külképviseletre, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. A nő a konzulátus előtt várta a férfit, de a menyasszony szerint Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem hallott róla.

Az Aksam kormányközeli napilap főszerkesztője, Murat Kelkitlioglu a 24 élő adásában közölte, hogy Hasogdzsi érkezéséről valóban van felvétel, de arról, hogy kilép a szaúdi konzulátus épületéből, nincs.

Kelkitlioglu úgy látja, hogy emberrablás történt,

Hasogdzsi szerinte pedig azon fekete kisbuszok egyikében hagyta el a külképviseletet, amely benntartózkodása alatt állt be a konzulátus garázsába. A kisbusz ezt követően átmegy a néhány kilométerre található főkonzuli rezidenciára és beparkol az ottani garázsba. Hasogdzsi mindeközben sehol nem tűnik fel – mutatott rá az Aksam főszerkesztője.

Kelkitlioglu egyúttal arra a részletre is felhívta a figyelmet, hogy a szaúdi külképviselet múlt kedden kényszerszabadságra küldte az ott dolgozó 21 török állampolgárt.

Dzsamál Hasogdzsi Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

A török ügyészség szombaton kezdett nyomozást az ellenzéki újságíró eltűnése ügyében. Előzetes vizsgálatuk megállapítása szerint

Hasogdzsit a konzulátuson előre eltervezett módon megölték, majd a holttestét eltüntették.

Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusa alaptalannak nevezte a török állítást, mert szerintük Hasogdzsi még aznap elhagyta az épületet, és ezt követően tűnhetett el, de Törökország szerint ezt semmi nem támasztja alá.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg pénteken ajánlotta fel a török hatóságoknak, hogy kutassák át a főkonzulátust. Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője kedden közölte, hogy a szaúdi hatóságok jóváhagyták a házkutatásra vonatkozó török kérést.

A Demirören török hírügynökség kedden arról számolt be, hogy a török rendőrség a Hasogdzsi eltűnéséről szóló értesülés nyomán múlt kedden este többször is alaposan átvizsgálta a 15 szaúdit, a bőröndjeiket és a két gépet az isztambuli Atatürk repülőtéren, mielőtt visszaindultak. Miután a rendőrség semmi gyanúsat nem talált, az irányítótorony megadta a gépüknek a felszállási engedélyt.

Az NTV török hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy a 15 szaúdi között volt az arab ország igazságügyi orvosszakértői intézetének vezetője is. Az NTV a nyomozásból származó információkra hivatkozva azt valószínűsíti, hogy a katonaorvosnak a bizonyítékok eltűntetése volt a feladata.

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet is Dzsamál Hasogdzsi ügyében, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi történt az újságíróval.

Az újságírók érdekeit védő globális szervezet szerint legalább 15 szaúdi újságírót és bloggert tartóztattak le 2017 szeptembere óta, ráadásul a legtöbb eset nincs hivatalosan megerősítve. Az RSF közel-keleti részlegének vezetője, Sophie Anmuth kiemelte:

A szaúdi abszolút monarchia éles bírálójaként ismert Hasogdzsi tavaly hagyta el hazáját, és azóta az Egyesült Államokban élt. Hasogdzsi többször fogalmazott meg kritikát a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán bizonyos döntéseiről, például a jemeni háború, illetve a Kanada és Szaúd-Arábia közötti diplomáciai feszültség kapcsán. Hasogdzsi írt a többi között a The Washington Post című tekintélyes amerikai lapnak is.