Kiadták Belgiumnak a Sátán anyjával gyilkolni készülő muszlimot

Vágólapra másolva!
Robbantani akart egy iráni diplomata Franciaországban. A férfi a Sátán anyja nevű szerrel akart robbantani, azonban sikerült időben elkapni. Most Németország kiadta a férfit Belgiumnak.
Vágólapra másolva!

Németország kiadta Belgiumnak Aszadollah A.-t. Ő az az iráni diplomata, akit azzal gyanúsítanak, hogy értelmi szerzője egy meghiúsított merényletkísérletnek.

A támadást az iráni ellenzékiek ellen akarták június 30-án végrehajtani a Párizshoz közeli Villepinte településen.

A 46 éves iráni diplomatát kedden át is szállították Belgiumba Németországból, ahol július elején vették őrizetbe az üggyel kapcsolatosan.

A diplomata a dokumentumai szerint 2014 óta Irán bécsi nagykövetségén teljesített külszolgálatot, ám a német vádhatóság szerint nem diplomata,

hanem az iráni hírszerzés ügynöke, a teheráni hírszerzési és biztonsági minisztériumnak dolgozik.

Feladatai közé tartozik a bel- és külföldi ellenzéki mozgalmak megfigyelése és a fellépés ellenük.

A diplomatát azzal gyanúsítják, hogy körülbelül fél kiló TATP (triaceton-triperoxid) robbanóanyaggal látta el azt az iráni származású belga házaspárt, akiket Antwerpen közelében vettek őrizetbe június végén.

A pár autójában az említett robbanóanyagon kívül egy gyújtószerkezetet is találtak.

A biztonsági körökben a "Sátán anyjaként" is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a 2016-os brüsszeli támadások során is.

A párt azzal gyanúsították meg, hogy merényletet akart elkövetni autóba rejtett pokolgéppel az iráni rendszer legfőbb külső ellenzékének számító Népi Modzsáhedek elnevezésű iráni ellenzéki csoport tagjai ellen Franciaországban.

Irán visszautasítja a vádakat, és a diplomata azonnali szabadon bocsátását követeli.